Abonnementsartikel

Scantruck har afleveret 76 tons tung Komatsu-dozer i Faxe Kalkbrud.

Stor - større - Komatsu D375A-6. Den største dozer i Danmark er nu i fuldt sving i Faxe Kalkbrud. Det kom den fem timer efter, at den i alt 136 tons tunge maskintransport forlod Scantruck A/S sjællandske afdeling i Ringsted.

Det varede to timer på motor- og landevej med ledsagelse af to følgebiler og tillige politieskorte på en del af strækningen. Efter montørerne havde gjort deres, var de 76 tons klar til indsats i kalkbruddet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

640 heste

- Komatsu'en er Danmarks største dozer. Med et dozerblad på 22 kubikmeter formår den virkelig at flytte store mængder kalk. Og den har kræfterne til det. Den seks-cylindrede motor har 640 hestekræfter at spille med. Selv vejer maskinen altså 76 tons. Den er godt 10 meter lang, 5,6 meter bred og rager 4,5 meter op i højden, fortæller distriktschef Jakob Jørgensen hos Scantruck.

Det er under to måneder siden, han kunne give brudchef Niels Ove Pedersen og produktionsdirektør Klaus Rønholt hos Faxe Kalk håndslag på leveringen af kæmpe-dozeren.

- I virkeligheden er der tale om en mine-maskine. Den er bygget på Komatsu-fabrikken i Japan, men var heldigvis lagervare hos det europæiske hovedkvarter i Vilvoorde i Belgien. Efter at vi fik den til Scantruck i Ringsted, har værkstedschef Ronnie Johansen og mekanikerne Nils Thorsen og Thomas M. Jensen på det nærmeste ligget vandret for at klargøre maskinen. Alt er foregået i et imponerende tempo, siger distriktschef Jakob Jørgensen.

Gigantiske storebrødre

Selv om D375A-6 er, hvad mange vil betegne som "vildt stor", så har den faktisk et par storebrødre i Komatsus dozer-repertoire. Modellen D475 vejer 111 tons. Og D575 vejer næsten ubegribelige 155 tons. Dermed er den også suverænt verdens største serieproducerede dozer.

Faxe Kalk ejes af verdens førende producent af kalk- og dolomitbaserede produkter, den belgiske Lhoist-gruppe. Kalkbruddet i Faxe er Danmarks største. I areal er det omkring en kvadratkilometer. Der brydes og flyttes hvert år cirka tre millioner tons kalk i det 45 meter dybe brud.