Abonnementsartikel

Dansk firma har stor andel i en af de præmierede nyudviklinger.

Officielt åbner Bauma 2016 først mandag 11. april, men allerede søndag aften blev der taget hul på festlighederne, da messen uddelte sine innovationspriser i fem kategorier. I alt 118 indstillinger af nye produkter havde været forbi dommerkomiteens øjne og ører, og af dem blev der tilbage i januar udvalgt tre nominerede i hver kategori.

Finalisterne har fagfolk og journalister fra fagmedier verden over - inklusiv Dagens Byggeri - vurderet og givet karakterer i fællesskab med en udvalgt jury, og udfaldet blev afsløret søndag aften. Det skete i den gamle kirke Residenz i midten af München, hvor de store søjler og murede hvælvinger sammenholdt med en dresscode, der var sort jakkesæt, ironisk nok gav indtryk af en begravelse. Men det var nu en festlig aften. Stemmeafgivningen i de fem kategorier fordelte sig således:

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Machinery"

Her gik prisen til læssemaskinen 5055e fra Kramer. Der er tale om en 100 procent eldrevet læssemaskine, som derfor ikke har nogen udledning af farlige partikler. Desuden er maskinens støjniveau meget lavt.

De øvrige nominerede var en nyudviklet pladsvibrator fra Amman, der blev nummer to, og en mobil støbeform fra Weckenmann. Amman havde gået skridtet videre end den fjernbetjente model og skabt en pladevibrator, som kan arbejde for sig inden for et afgrænset område ud fra gps koordinater.

"Component"

Et hurtigtanalyserende værktøj under navnet Sono fra firmaet Imko til at afklare vandindholdet i beton løb med førstepladsen foran et nyt letvægtskabel til mobilkraner, som angiveligt er 80 procent lettere end standard stålkabler, men som besidder samme styrke, og et energilagringssystem fra Liebherr, som kan bruges til kraner og entreprenørmaskiner.

"Construction process/work"

Her kommer det danske islæt ind i billedet. Tyske Leonhard Weiss har udviklet en metode til at renovere gamle stålbroer hurtigere og billigere end alternativet; at rive den gamle bro ned og bygge en ny. Hertil har de allieret sig med danske betonleverandør Contec fra Aarhus. Systemet faldt i den grad i god jord hos den samlede jury og vandt kategorien.

Det skete for næsen af tyske Harald Gollwitzer, der har udviklet et hydraulisk redskab til gravemaskiner, som kan håndtere eksempelvis store betonrør. Både i form af at placere dem i udgravninger, men også at bistå i samlingen af rørledningen. Nummer tre blev et elektronisk id-kort til byggearbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Research"

3D-printere har allerede holdt sit indtog i byggebranchen, og nu er de også præmieret på Bauma. Det tekniske universitet i Dresden har skabt et program som "printer" bygninger i beton ved at lægge lag på lag.

Tiltaget vandt foran det hybride gravemaskineprojekt Steam, som inkluderer Volvo. Steam gentænker hydraulikfunktionerne og ved at udstyre en gravemaskine med en ny styreenhed, har tests påvist et lavere energiforbrug og bedre kontrol over maskinens funktioner i arbejdet.

Nummer tre blev projektet Midos, der er en forbedret måde at udføre offshore fundamenter på.

"Design"

I denne kategori var der dødt løb mellem to nominerede, og derfor havde juryen valgt at give begge prisen. Den tilfaldt således både Mecalac for deres futuristiske hjulgraver MWR, samt "The Concept Cab" der er et samarbejde mellem 12 aktører i branchen om at skabe det perfekte førerhus.

Hjulgraveren er endnu kun en prototype. Den forventes at veje ind omkring de syv tons, og produktionen begynder i løbet af 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidst i denne kategori kom et trippelbom-system til mobilkraner.