Abonnementsartikel

Gravemaskinens skovl risikerer at få ram på kabler selv om ministerielt register melder klar bane.

Siden 2005 har entreprenører og andre graveaktører haft mulighed for at tjekke et graveområde, før de lader gravemaskinen stikke skovlen i jorden. Ledningsejerregistret LER skal medvirke til at reducere risiko for graveskader på forsyningsledninger. Og inden en entreprenør begynder at rumstere i undergrunden, sender han en forespørgsel til registret. Men:

- Vi kan bare ikke regne med oplysningerne fra LER. Der er flere eksempler på, at forsyningsselskaber ikke har meldt sig til registret, som de burde. Så når en kloakmester har fået klar bane til at kunne grave i et konkret gravefelt og efterfølgende får en regning for reparation af et overgravet telefonkabel... ja, så føler han sig snydt af Ledningsejerregistret, siger formanden for brancheorganisationen Danske Kloakmestre, Henning Lübcke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det seneste eksempel handler om en sjællandsk kloakmester, som fulgte alle regler og bestilte oplysninger om arbejdsstedet hos LER. Ifølge registret var der ingen forsyningsledninger i det pågældende område. Så han gravede i god tro - og gravede et TDC-kabel over, fortæller Henning Lübcke.

Kender problemet

Hos det ministerielle ledningsregister er fuldmægtig Henrik Suadicani udmærket klar over, at stikledninger er et problem.

- Der eksisterer langt fra altid oplysninger om stikledninger. Ledningsejere, der ejer ledninger på privat ejendom, har oplysningspligt. Men det er ikke altid tilfældet, at stikledninger ejes af forsyningsselskabet. Ofte ejer lodsejer selv sine stikledninger, siger Henrik Suadicani.

Han peger tillige på, at mange telefonkabler kan være lagt i jorden længe inden, Ledningsejerregistret blev etableret i 2005.

Ikke godt nok

Men det er ikke godt nok, mener Danske Kloakmestres formand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- TDC og andre forsyningsselskaber skal naturligvis have styr på deres ledninger helt frem til måleren, som sidder i eller ved huset. Vi véd godt, at nogle ledninger er så gamle, at de ikke er registreret. Også at husejere i nogle tilfælde sparer en udgift ved selv at lave gravearbejdet. Men telefonselskabet er jo stadig udmærket klar over, at der er en kunde på den matrikel, der spørges på af en entreprenør eller kloakmester.

Selskabet må orientere

- Derfor bør det være en helt naturlig del af LER-ordningen, at forsyningsselskabet i det mindste orienterer om, at der er et kabel på grunden, selv om det måske ikke er registreret præcis i gravefeltet. Så har kloakmesteren da en mulighed for at være opmærksom og eventuelt tage håndskovl i brug til noget af gravearbejdet, siger Henning Lübcke.

I den sidste ende er der en regning, der skal betales, og som situationen er nu, ender den hos firmaet, der gravede kablet over.

- Som situationen er i øjeblikket, risikerer vi at få direkte ukorrekte oplysninger fra Ledningsejerregistret LER. Nemlig at der ikke er kabler i det område, vi spørger på. Virkeligheden viser sig så at være en anden. Og forsyningsselskabet er i hvert fald ikke i tvivl om, hvor det skal sende regningen for udbedring af et overgravet kabel hen. Det er hverken tilfredsstillende eller rimeligt, fastslår formanden for Danske Kloakmestre, Henning Lübcke.