Abonnementsartikel

Et modulsystem, der passer til ophæng på kran, gravemaskine og rotortilt betyder, at der let kan veksles mellem værktøjerne.

Systemet har fået navnet Modularis, og det bryder på flere måder med, hvordan en grab skal se ud, og hvordan der kan skiftes mellem forskellige grabtyper og alt det andet, der let kan sættes på. Manden bag det patenterede system er sloveneren Rafko Voie, og han fortæller, at der gik omkring fem år fra den første ide til projektet var færdigt.

Kort fortalt består Modularis systemet af en hydraulikenhed med indbygget 360 graders rotation og et sæt kæber. Det specielle er, at kæberne kan let skiftes, så der kan veksles mellem flere værktøjer som eksempelvis universalgrab, sandgrab, tømmerklo, alligatorgrab og træklipper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et ophæng til det hele

Syncro grabben fås også i en version til fældning af træer, og den fås i versioner, der passer til maskiner fra 3 til 25 tons.

Rafko Voie

Har man først ophænget, er det muligt at skifte arbejdsredskab på få øjeblikke. Med hensyn til maskine er der frit valg mellem gravemaskine, læssere, traktorer og andet.

- Den kan leveres med fabriksmonteret fæste til så godt som samtlige maskiner. De otte værktøjer, der kan sættes på, ender i praksis endt med at blive til godt 25, da vi også laver specialversioner efter kundernes ønsker, fortæller Rafko Voie.

Modularis grabben ligner ikke de andre, og det er der en god grund til. Rafko Voie har nemlig brugt det ultimative griberedskab, den menneskelige hånd, som model. Kanterne er svagt buede, og så er der et antal slidser i dem, og ifølge Rafko Voie giver det både et langt bedre greb og en større åbningsvinkel.

To grab typer

Grabben fås i to versioner. Én uden syncro systemet og én med. Den uden, er konstrueret sådan, at den i forhold til en konventionel grab, tillader en større åbning samtidig med, at den er i stand til at gribe om tingene med en styrke, der er 30 procent højere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Versionen med syncro er speciel ved, at den har indbyrdes forskydelige kæber, som ikke bevæger sig synkront i forhold til hinanden. Filosofien bag er, at det, der tages op, sjældent har en ensartet form. Så ved at have forskydelige kæber, er grabben i stand til at holde ekstra godt fast på eksempelvis sten og træstammer, der kan være alt andet end rundt.

Træ og beton

- Syncro grabben fås også i forskellige modeller til fældning af træer, og de passer til maskiner fra 3 til 25 tons. Her er den på én gang både grab og saks, og da det er system syncro, er kæberne indbyrdes forskydelige, så de derved holder ekstra godt fast om træet uanset form, siger Rafko Voie.

Modularis systemet omfatter også en tvangsblander til beton med navnet MMB. Så handler det om let og hurtig blanding af beton på byggepladsen er den ifølge Rafko Voie en oplagt mulighed. Den er også patenteret, og den kan monteres på alle former for gravemaskiner, rendegravere, traktorer, teleskoplæssere, minilæssere og minigravere. MMD blanderen fås i flere versioner fra 200 til 1.000 liter færdigblandet beton.