Lyt til artiklen:

Arbejdsmarkedet for byggeriet står og vipper

00:00
Hastighed: ???x
03:09

Abonnementsartikel

Flere 3F-afdelinger i byggeriet holder vejret i en tid med flere ledige, flere konkurser og stigende priser på materialer.

Som det er nu, holder flere 3F-afdelinger, som kender byggebranchen indgående, et vågent øje med udviklingen.

Det skriver Fagbladet3F

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hen over sommeren er ledigheden steget blandt 3F's medlemmer med et par hundrede personer. Ligeledes er flere virksomheder gået konkurs, og priserne på materialer er steget.

- Vi hører fra arbejdsgiverne, at ordrebøgerne er blevet tyndere. Der er færre, der investerer i nyt byggeri. Materialepriserne er steget meget, træ og cement er blevet rigtig dyrt. Så mange venter og ser.

Det siger formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, BJMF, i København, Claus Westergreen, til mediet.

Flere konkurser

I juni gik 137 byggefirmaer konkurs, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det højeste niveau i over et år.

Det mærker a-kasseleder i 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus Jakob Egelund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har set en voldsom stigning i konkurser, og det er også større virksomheder, som er gået konkurs. Mange af de ansatte når dog ikke at blive ledige, for vi formår stadig at flytte dem til andre arbejdspladser, for der er stadig brug for håndværkere, siger han.

Højere materialepriser kan fordyre Femern-forbindelsen

Se også:

Højere materialepriser kan fordyre Femern-forbindelsen

Men der kan være tale om en stakket frist, mener a-kasselederen, der tror, at det kan blive en lang vinter for branchen.

- Vi fornemmer, at flere virksomheder er ved at forberede sig på en nedgang. For eksempel ved at lægge færre planer for fremtiden. Problemet kan være, at de ikke kan tjene penge på opgaverne, fordi materialepriserne stiger, siger Jakob Egelund.

Han pointerer, at der ér planlagte byggerier i Aarhus langt ud i fremtiden.

- Men jeg er ikke i tvivl om, at ledigheden i byggeriet kommer til at stige, tilføjer Jakob Egelund til Fagbladet3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Højere ledighed

Hen over sommeren har a-kasseleder i 3F Bygningsarbejderne Fyn Sten Jensen set en stigende ledighed blandt sine medlemmer.

Her er ledigheden steget til 129 personer, hvor der ellers har været under 100 på dagpenge. Ligeledes har også han bidt mærke i, at der har været flere konkurser.

- Men de fleste er kommet i gang igen andre steder, og de sidste skal nok komme i gang også. Jeg ved, at nogle af dem har skrevet kontrakt og starter om et par uger. Mange virksomheder starter ikke lige noget nyt op midt i sommerferien, siger Sten Jensen.

Byggevirksomheder har rekordlav indtjening

Se også:

Byggevirksomheder har rekordlav indtjening

For afdelingsformanden i BMJF Claus Westergreen kan situationen godt give bekymringer - også selvom det kan være svært at vurdere, hvor meget sommerperioden i sig selv spiller ind på tallene.

- Byggebranchen plejer at være en strømpil for, hvordan det går i samfundet. Lige nu står det hele og vipper og lidt, og ingen ved, hvad der kommer til at ske med krig i Ukraine og økonomisk afmatning, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Spørger du om en måned igen, vil svaret måske være mere klart. Men kommer der en større afmatning på arbejdsmarkedet, vil vi stå over for store udfordringer med to års dagpenge og en stor andel af udenlandsk arbejdskraft, som kan presse hele arbejdsmarkedet.