Lyt til artiklen:

Flere maskinnyheder end nogensinde før på Have & Landskab

00:00
Hastighed: ???x
06:44

Abonnementsartikel

Rekordmange nyheder vil stå samlet i Slagelse, når Maskinleverandørernes Innovationspris bliver kåret på Have & Landskab.

Otte Verdensnyheder, 19 Danmarksnyheder og en enkelt maskine i kategorien Firmanyheder.

Hele 28 maskiner er blevet indstillet til Maskinleverandørernes Innovationspris, som bliver uddelt på Skandinaviens største fagudstilling for den grønne branche - Have & Landskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aldrig har der været indstillet så mange nyheder i konkurrencen før, og det er et tegn på en branche, der ikke så stille, mener branchedirektør hos Maskinleverandørerne, Klaus Nissen.

- Det er den rivende, teknologiske udvikling, der slår igennem indenfor snart sagt alle maskinkategorier. Og at hele otte verdensnyheder dyster om prisen viser bare, at der virkelig bliver noget at komme efter for branchens fagfolk, siger Klaus Nissen i en pressemeddelelse.

Eldrift og snerydningsudstyr

Branchedirektøren pointerer, at der især inden for eldrift er sket meget siden sidst.

- Hvor det tidligere var de små maskiner, som blev tilgængelige i elektriske versioner, er porteføljen virkelig blevet udvidet. Vi ser større og tungere maskiner på el og mere kraft og længere rækkevidde, siger Klaus Nissen.

Også helt nye kategorier som snerydningsudstyr er begyndt at komme på banen, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder bare, at mulighederne for virksomheder og kommuner, der gerne vil med på bæredygtighedsbølgen, bliver flere og flere. Så vi glæder os til at præsentere det hele samlet i Slagelse i sensommeren, siger branchedirektøren.

Ny hjulgraver med på grøn messe

Se også:

Ny hjulgraver med på grøn messe

Konkurrencen er opdelt i en kategori for "Små maskiner", hvor ni maskiner er indstillet og en kategori for "Øvrig materiel", hvor de resterende 19 maskiner dyster.

"Små maskiner" dækker over håndholdte maskiner, robotter, walk-behinds og ridere, mens "Øvrig materiel" dækker alt andet.

Ekspertudvalg glæder sig

De mange indstillede maskiner bliver vurderet af et uafhængigt ekspertudvalg af fagfolk.

Juryen består i år af teknisk leder i Esbjerg Kommune, Michael Nygaard, anlægsgartnermester Troels Skov Larsen fra Skov Larsen ApS og stifter og medindehaver af stuboggren.dk, Nikolai Schlecter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidstnævnte er det nyeste medlem af udvalget, og han glæder sig til at se nærmere på hele viften af innovative maskiner til den grønne branche.

- Det er altid superinteressant at komme på Have & Landskab og se udviklingen indenfor vores eget felt, men som dommer kommer jeg også til at nærstudere udviklingen i andre dele af faget, og jeg kan allerede nu se, at der er nogle øjenåbnere, siger Nikolai Schlechter.

Tydelige forandringer hos importør

Se også:

Tydelige forandringer hos importør

Maskinleverandørernes Innovationspris bliver kåret onsdag 30. august klokken 13.00 i det store telt på Maskinmarken. Her får ekspertudvalget lov til at inspicere maskinerne fysisk, inden de foretager deres endelige vurdering.

Fuldelektrisk saltspreder

En af de udstillere, der har indstillet maskiner i begge kategorier, er HA Fog A/S.

Virksomheden sikrede sig førstepladsen i Maskinleverandørernes Innovationspris på Have & Landskab i 2017 og 2019 og en andenplads i 2021. I år er håbet hos indehaver Karsten Fog at bytte sølv til guld i Slagelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Strikesmart henter automatisk vejrudsigten. Pressefoto.

- Vi har indstillet en fuldelektrisk saltspreder fra Hilltip, som har det helt nye Strikesmart-system. Og jeg vil vædde på, at der er ingen, der har hørt om det her før. Den er GPS-kontrolleret, så du automatisk har fuld dokumentation, fortæller han.

Kender vejudsigten

Men det banebrydende ved Strikesmart er ifølge Karsten Fog, at den automatisk henter vejrudsigten ned til systemet, så den tager højde for de kommende timers udvikling.

ARBEJDSPLADSEN: Epoke A/S

Se også:

ARBEJDSPLADSEN: Epoke A/S

Samtidig har den en sensor som i realtid måler vejens forhold og kan tilpasse doseringen til de virkelige forhold, ligesom det er muligt at sidde på kontoret og ændre indstillingerne på saltsprederen, mens den er ude at arbejde.

- Chaufføren kan vælge selv at ændre indstillingen eller bare lade Strikesmart stå for at bestemme, om der skal bruges saltlage, befugtet salt eller tørsalt, fortæller Karsten Fog.

- Og både for økonomi og miljø og ikke mindst sikkerhed er der virkelig noget at vinde, når du salter præcist efter forholdene og samtidig kan tage højde for kommende vejrforhold, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-10
FURY MeanGreen er let at hoppe på og af. Pressefoto.

Hilltip Strikesmart er indstillet i kategorien "Øvrig materiel", mens den fuldelektriske "stand on"-klipper FURY MeanGreen skal kæmpe om æren i kategorien "Små maskiner". Klipperen er med sine 80 eller 90 centimeters bredde smal nok til at komme ind af havelåger og rundt på kirkegårdens stier og er let at hoppe på og af.

Mere end skovl og pallegaffel

Hos Nellemann Machinery A/S er salgs- og marketingschef Lars Rævsager stolt over at kunne præsentere hele tre nyheder på standen.

- Vores to Danmarksnyheder fra First Green sætter nye standarder for kraft og rækkevidde, når det gælder hundrede procent elektriske løftemaskiner, fortæller Lars Rævsager.

rich-media-11
Frist Green fungerer også som en fuldelektrisk redskabsbærer. Pressefoto.

Maskinerne kan løfte henholdsvis 400 og 1.200 kg og køre hele arbejdsdagen på én opladning. Det er maskiner på henholdsvis hjul og bælter, som egner sig til anlægsgartnere, kommuner, udledning og entreprenører, som skal navigere på smalle arealer.

- Men First Green er ikke bare en skovl og en pallegaffel, men faktisk en fuldelektrisk redskabsbærer, hvor du kan montere stubfræser, kædegraver, kost og lige netop det, som du har brug for, fortæller salgs- og marketingchefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt til græsspecialisterne

Mens Danmarksnyhederne hos virksomheden er anvendelig på tværs af den grønne branche, er firmaets verdensnyhed - VREDO Fluid Feeder - straks mere specialiseret.

- På landets golfbaner og idrætsanlæg må man ikke længere bruge kemi, så greenkeepere og groundsmen er næsten chanceløse, når det gælder gåsebillelarver. Her håber vi, at denne spritnye maskine kan være svaret, siger Lars Rævsager fra Nellemann Machinery A/S.

rich-media-13
VREDO Fluid Feeder er en af konkurrencens verdensnyheder. Pressefoto.

- Den skærer ned igennem græstørven og placerer nematoder, en naturligt forekommende bakterie, der direkte går ind og begrænser gåsebillelarverne, så man forhåbentlig kan undgå de helt ødelagte plæner, der opstår, når fuglene er på jagt efter larverne, fortæller salgs- og marketingschefen, der ser frem til, at Dansk Golfunion i efteråret begynder at teste metoden på en golfbane i Danmark.

På Have & Landskabs hjemmeside fremgår hele listen over de 28 indstillede maskiner.