Lyt til artiklen:

Jacob gik fra praktikant til projektleder på motorvejsprojekt

00:00
Hastighed: ???x
03:59

Abonnementsartikel

Foråret og sommeren har været noget begivenhedsrig for særligt én af asfaltentreprenørens medarbejdere.

Suset fra bilerne, der på et splitsekund passerer på motorvejen lige uden for autoværnet, ligger stadig frisk i hukommelsen.

- Der begyndte jeg at tænke over, at det der betonværn skal virkelig holde til noget, fortæller Jacob Bak Grønborg til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han var praktikant hos Colas Danmark under vejrenoveringen af en syv kilometer lang strækning på E45 mellem Skanderborg og Vejle.

Med cirka 90.000 ton BSM var projektet stort, men for praktikanten kunne det ikke blive meget større - og det var der flere grunde til.

De første skridt

Colas Danmark var styringsentreprenør på projektet, og det indebar koordinering af trafikafvikling, autoværnarbejder, asfaltudlægning og koordinering af striber og asfaltudlægning med underentreprenør.

Selve vejarbejdet gik i gang i midten af marts, og derfor flyttede Jacob Bak Grønborg midlertidigt fra Sjælland til Jylland.

Første dag på Colas Danmarks kontor i Horsens bød på introduktion og gennemlæsning af det store udbuds-materiale. Men det varede ikke længe, før arbejdspladsen blev skiftet ud med en skurvogn på rastepladsen ved Ejer Bavnehøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Sikkerheden har været høj under hele projektet. Foto: Colas Danmark.

Her var en af opgaverne at udarbejde ugeplanerne for asfaltarbejdet. Det indebar også at deltage på byggemøder med Vejdirektoratet og asfaltfolkene for første gang.

- At finde ud af hvordan et byggemøde fungerer var en milepæl. Man lærer om det i skolen, men hvordan gør man? Hvad bliver der sagt? Det er sådan noget, man ikke kan lære, før man selv er i det, siger Jacob Bak Grønborg.

Dermed blev motorvejen en fast del af hans hverdag, og det var også helt nyt.

- Der kunne jeg godt tænke mig at se en video af de første skridt, jeg tog. For jeg tror, jeg så meget nervøs ud, siger han med et grin.

Men der kan ske meget på få måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Viden fra vejen

Fem uger inde i vejarbejdet udløb Jacob Bak Grønborgs praktik, og tiden ville derfor være inde til at vende tilbage på uddannelsen til byggekoordinator på Københavns Erhvervsakademi på Nørrebro.

Men allerede inden, aftalte asfaltentreprenøren noget andet med deres praktikant.

rich-media-5
Jacob Bak Grønborg begyndte som studentermedhjælper i firmaet i 2021. Foto: Colas Danmark.

- Jeg blev ansat på fuldtid som projektleder, mens jeg stadig havde fuldtidsstudie i København. Så jeg arbejdede i Jylland og var lige hjemme til den afsluttende eksamen i slutningen af juni og så tilbage på projektet frem til aflevering ugen efter, fortæller han.

Her var ikke uden betydning at komme direkte fra praktik.

- På byggemøder skal man være meget udadvendt, tage initiativ, være åben, give input og bruge de rigtige termer. Så det har klædt mig godt på til eksamen, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løb med bolden

Inden praktikforløbet på E45, havde Jacob Bak Grønborg tilbragt fem måneder i praktik i Colas Danmarks tilbudsafdeling i Glostrup. Det er også på dette kontor, hvor han begyndte som studentermedhjælper tilbage i 2021.

Det har været en fordel, men til kommende praktikanter følger også et andet råd.

- Man skal ikke lade sig afskrække af, at et praktiksted kan indeholde natarbejde. Jeg synes i hvert fald, at det var spændende at prøve at være en del af. Og så vise at man godt kan løbe med bolden, tilføjer han og fortsætter:

- Det er fedt at stå på egne ben, og at de afsætter tiden til, at man kan nå dertil. Den tid var givet godt ud.

En fyring under coronakrisen ledte Anja over i entreprenørfaget

Se også:

En fyring under coronakrisen ledte Anja over i entreprenørfaget

Efter en velfortjent sommerferie er Jacob Bak Grønborg nu tilbage på Colas Danmarks kontor i Glostrup. Her fortsætter han i jobbet som projektleder, og tiden er nu inde til at opstarte egne sager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en spændende tid at gå i møde, slutter han glad.