Lyt til artiklen:

Kraftig regn gav jordskred hos Nordic Waste

00:00
Hastighed: ???x
01:49

Abonnementsartikel

Kraftig regn gennem måneder har fået jord til at flytte så meget på sig, at flere bygninger tirsdag skulle rives ned.

De store nedbørsmængder, som har plaget Danmark de seneste måneder, har betydet, at jorden i lergraven hos Nordic Waste syd for Randers nu har nået et mætningspunkt, der får jorden i lergraven til at arbejde og flytte sig.

"Det er i forbindelse med regn- og tøvejr, at jorden i lergraven, er aktiv. Der er i lergraven tale om naturligt forekommende ler og jordtyper, lecaklinker fra grundens tidligere ejer samt jord klassificeret som ren eller lettere forurenet, altså svarende til næsten al den jord, som findes i danske byer og baghaver. Der er derfor ikke tale om jord til rensning eller jord klassificeret som farligt affald," fortæller virksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Nordic Waste har den stigende bevægelse i jordlagene siden efteråret resulteret i bortskaffelsen af en nedlagt skorsten på grunden, da denne udgjorde en nedstyrtningsrisiko. I samme ombæring blev flere gamle haller nedlagt.

Over weekenden 9.-10. december har yderligere vandmasser skabt en acceleration af jordskred på Nordic Wastes arealer, hvilket mandag morgen 11. december har beskadiget flere bygninger, som tirsdag også blev nedrevet.

Al Nordic Wastes materiel og personale arbejder i døgndrift på at stabilisere jorden på grunden. Det er også årsag til, at det indtil videre har været nødvendigt at indstille almindelig drift på grunden.

Nordic Waste har de seneste måneder arbejdet med sikringen af grunden, herunder i tæt samarbejde med geotekniske eksperter og anlægsentreprenører. Som led i stabiliseringen indgår blandt andet brændt kalk, der er kendt for sin jordstabiliserende egenskab.