Lyt til artiklen:

Fremrykket udbud ændrer ikke planer for landanlæg på Bornholm

00:00
Hastighed: ???x
04:03

Abonnementsartikel

I slutningen af november rykkede Energinet udbud på opgaver til Energiø Bornholm frem, men det får ikke konsekvenser for miljøvurdering eller lokalplan for landanlægget.

Da der er stor efterspørgsel på el-teknisk udstyr til den grønne omstilling, har Energinet - på baggrund af dialog med kommende leverandører - besluttet at fremrykke udbud af opgaver til Energiø Bornholm.

Det sker for at komme frem i køen til at købe kabler og det tekniske udstyr til landanlæggene på blandt andet Bornholm, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremrykningen får dog ikke konsekvenser for den overordnede tidsplan eller de processer, der allerede er i gang. Det skriver Energinet og Energiø Bornholm i en pressemeddelelse.

- Man kan sige, at vi ændrer i vores planer for at kunne holde vores planer.

- Der er rigtig mange, der skal bygge infrastruktur til den grønne omstilling, så hvis vi ikke fremrykkede udbuddet, ville vi ikke kunne få det udstyr, vi skal bruge, når vi skal bruge det, siger direktør for energiøer i Energinet, Hanne Storm Edlefsen, i pressemeddelelsen.

En række store opgaver

Udbuddet bliver delt op i en række store opgaver.

Udbud på det el-tekniske og udstyr til stationerne og udbud af produktion og installation af kablet på havbunden mellem Bornholm og Sjælland blev udsendt 30. november 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senere udbydes opgaven med at bygge stationsbygningerne i Danmark og Tyskland og installation af kablerne på land og undersøgelse af u-eksploderet ammunition på havet, lyder det.

Mulig opførelse i etaper

På baggrund af dialogen med de kommende bydere er det blevet besluttet at åbne muligheden for, at en del af stationen, de såkaldte jævnstrømsafbrydere, kan blive opført i anden etape af byggeriet.

18 kilometer elmaster og luftledninger skal fjernes

Se også:

18 kilometer elmaster og luftledninger skal fjernes

Dermed er der mulighed for, at nogle af bygningerne i det vestlige område af stationen, der skal huse el-teknisk udstyr, kan blive opført på et senere tidspunkt.

Det sker på baggrund af, at nogle leverandører er meget interesserede i at byde på jævnstrømsafbryderne, mens andre hellere vil holde fokus på deres kerneprodukter, lyder det.

Rammer for stationen

Muligheden for en opførelse af en del af stationen i etaper får dog ikke konsekvenser for miljøvurderingen af stationen eller arbejdet med at lave en lokalplan for området, oplyser Energinet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Både miljøvurderingen og lokalplanen kommer til at sætte nogle rammer for stationen, som vi skal holde os indenfor. Det er altså den fuldt udbyggede station, der skal miljøvurderes og planlægges for, selvom det kan vise sig, at vi først kan opføre jævnstrømsafbryderne i en senere fase.

Første skovl har ramt jorden til 172 kilometer lang Vestkystforbindelse

Se også:

Første skovl har ramt jorden til 172 kilometer lang Vestkystforbindelse

- Det er i forvejen planen, at antallet af jævnstrømsafbrydere vil blive udbygget i takt med, at flere eventuelle udlandsforbindelser bliver tilsluttet energiøen. Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på at minimere generne og byggefasen så meget som muligt, siger Hanne Storm Edlefsen.

Lokale kompetencer

Der er stor interesse for at byde ind på opgaver til energiøen blandt erhvervslivet på Bornholm. Energinet skriver i pressemeddelelsen, at det er oplagt at trække på lokale kompetencer til en række opgaver i forbindelse med opførelse af landanlægget.

Fundament til stor stikkontakt er støbt

Se også:

Fundament til stor stikkontakt er støbt

- Der er meget få virksomheder på verdensplan, der kan byde på opgaverne med produktion og installation af kabler og det el-tekniske udstyr til stationerne.

- I Energinet vil vi gerne hjælpe leverandørerne med at gøre det nemt at finde lokale underleverandører, når vi har fundet vinderne af udbuddene, siger Hanne Storm Edlefsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil Energinet arbejde sammen med Bornholms Regionskommune om at finde en god model for, for eksempel med et arrangement, der skaber forbindelse mellem leverandørerne og lokale virksomheder.

Energinet forventer at have afsluttet udbuddene i anden halvdel af 2024, og at anlægsarbejdet kan begynde i 2025.