Abonnementsartikel

Torshavn Kommune har været i Danmark for at tage ved lære af dansk TV-inspektion.

Torshavn Kommune kigger i Danmarks retning i forbindelse med TV-inspektion i den færøske kommune.

- Torshavn Kommune har for nylig været i Danmark, hvor de har fået et indblik i DTVK-modellen og de softwareløsninger, vi bruger. Med hjælp fra vores konsulenter her i Danmark sigter de nu efter at opbygge samme model, siger Claus Vangsager, der er formand for TV-inspektionsgruppen under DTVK, Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første skridt er nu, at Torshavn Kommune i starten af 2018 indbyder et antal DTVK medlemmer til at byde på en opgave på Færøerne. På den måde får Torshavn Kommune både et indblik i, hvordan TV-operatørerne arbejder med TV-inspektionen, men også hvordan registreringen og indberetningen foregår digitalt.

Det er de to bygherrerådgivere på Færøerne PB Consult og Martin E. Leo, der har rådgivet Torshavn Kommune, og derved sat professionel TV-inspektion på dagsordenen på Færøerne

Datadrevet TV-inspektion

- Der bliver kørt TV-inspektion på Færøerne, men som det fungerer nu, er der ingen stikprøvekontrol og fælles standarder. Det betyder, at man ikke har 100 procent valide data, som vi har her i Danmark, siger Claus Vangsager.

På Færøerne er der heller ingen digital indberetning til fælles databaser, hvor Torshavn Kommune har mulighed for at få et samlet overblik over ledningsnettet, så de kan analysere og tage de fornødne forholdsregler.

- Ved at indføre datadrevet TV-inspektion efter ensartede standarder, der kan integreres i deres lednings- og GIS-platforme, får Torshavn Kommune pludselig mulighed for at planlægge og budgettere fremtidige tiltag. Det er lige præcis dét, vi kan i Danmark, og som vi nu skal integrere på Færøerne, siger Claus Vangsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk software og knowhow

I takt med at klimaforandringerne raser, har udlandet gennem de senere år vist større og større interesse for at kopiere den danske DTVK-model, som er opbygget gennem 32 år.

- Vi er i fuld gang med at sætte det hele i system, så vi har et samlet koncept, hvor vi både kan rådgive og sælge software. Færøerne bliver det første land i den udvikling, hvor vi gerne vil eksportere knowhow og software, siger Claus Vangsager.

Nedslidte kloakker og regnvandshåndtering af de stigende mængder vand er en samfundsudfordring over hele Europa. Det kræver præcis kortlægning og dokumentation af spildevandsledningerne, så derfor ser DTVK store muligheder i udlandet.