Lyt til artiklen:

Milepæl er nået - har spulet 100 kilometer højspændingskabler

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Abonnementsartikel

Hvad der begyndte som et pilotprojekt er gået hen og blevet en succesfuld metode for NCC til at installere elkabler på begrænset plads.

En stor milepæl er nået hos entreprenørvirksomheden NCC, siden de anvendte Watucab-metoden for første gang. For nu - ret præcist fire år senere - er 100 kilometer højspændingskabler blevet installeret ved hjælp af teknikken.

Metoden, der er udviklet af et schweizisk firma, fungerer ved, at kablerne spules på plads gennem rør, der er nedlagt på forhånd i underborede og gravede render.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver hurtigere fremdrift, og de trafikale udfordringer bliver løst hurtigt, ligesom metoden minimerer anlægsmetoden og dermed giver færre gener for borgerne i nabolaget, siger afdelingschef i NCC's anlægsenhed, Kristen Isager Kruse, i en pressemeddelelse.

- Det er også en metode, der giver mindre risiko for skader på både kabler og kanaler under installering, ligesom den gør det muligt at installere længere kabler sikkert gennem snoede tracéer, siger hun.

rich-media-2
Før kablerne spules på plads, skal der graves ud. Foto: NCC

Egner sig især til byområder

Watucab-metoden har vist sig at egne sig særligt godt til bymæssige områder. NCC anvendte teknikken for første gang på Amager, og det er også i det storkøbenhavnske område, at de fleste kabler er blevet spulet på plads.

Lige nu er et igangværende projekt en strækning på cirka otte kilometer fra transformerstationen Ejbygård i Glostrup, gennem Rødovre, København og ind til Lindevang transformerstation på Frederiksberg.

Projektet er dog ikke uden udfordringer, da denne strækning kræver boring under en motorvej og under Grøndals Parken. I alt kræver det 32 underboringer, og derfor er ekspertise inden for feltet afgørende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
En kabeltromle vejer omkring 15 ton, og en meter kabel vejer cirka 13 kilo. Kabeltromlerne leveres af en leverandør for Energinet og er designet til de konkrete strækninger. Foto: NCC

Siden NCC fik eget udstyr til teknikken, er Watucab-metoden gået hen og blevet et indlysende valg til nedlægning af kabler i byområder. Men der er flere fordele ved teknikken, lyder det fra afdelingschefen.

- Spørger man vores medarbejdere, er en af de allerstørste fordele ved metoden, at det er væsentlig lettere og bedre i forhold til ergonomi, siger Kirsten Isager Kruuse.

NCC spulede det første kabel på plads i 2018 med eget materiel. Det skete, efter at Energinet fik idéen til at anvende metoden i 2017 og sammen med NCC gennemførte en række forsøg efterfølgende.