Lyt til artiklen:

Nellemann Machinery med el-premiere

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Abonnementsartikel

Ny mærke med foreløbig to maskiner fremvises for første gang på Roskilde Dyrskue.

På det forestående dyrskue i domkirkebyen stiller Nellemann Machinery med et bredt udvalg af maskiner, herunder en premiere i form af to 100 procent elektriske maskiner fra den tjekkiske producent Firstgreen Industries.

- Vi har fået importen i Danmark, og det er vi meget tilfredse med, for vi har netop været på udkig efter et mærke, der kan matche fremtidens efterspørgsel på el-maskiner. Vi mener, at vi med importen fra Firstgreen har fundet noget, som andre ikke har - og som er i en særdeles høj kvalitet, og ikke mindst har kapacitet til en hel arbejdsdag på en opladning, fortæller salgs- og marketingchef Lars Rævsager, Nellemann Machinery.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere på vej

I første omgang drejer det sig om en mellemstor skid steer samt en mindre kompakt stand-behind maskine.

- Lige nu er det et relativt smalt program, men der kommer mere - helt sikkert nogle mindre men nok også større modeller, siger Lars Rævsager.

Den store skid steer, Elise 900, er bygget op som el-maskine helt fra bunden, og kommer altså ikke som en ombygget diesel-maskine. Den har en lastekapacitet på 900 kg med det lille batteri og 1200 kg med det store batteri. Med sidstnævnte løsning har den kapacitet til at arbejde gennem en fuld arbejdsdag.

rich-media-2
Elise 900 med den store batteripakke. Til sommer kommer en model med en mindre batteripakke, som passer på en almindelig maskintrailer. Foto: Torben Jastram.

Kan fjernstyres

- Den har masser af lækre features som for eksempel bakkamera, kørelys, blinklys, 7-tommer monitor, individuel tilpasning, og så kan den betjenes både fra maskinen og via fjernstyring på op til 50 meters afstand. Fjernstyringen kan være nyttig, hvis for eksempel Beredskabsstyrelsen skal rydde op efter noget giftudslip eller lignende, fortæller salgskonsulent Nels Kaalund Cortsen fra Nellemann Machinery.

Han tilføjer, at batteriet på skid steer'en kan skiftes ud forholdsvis simpelt på få minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Batteriet sidder bagerst og kan forholdsvis simplet udskiftes med et nyt, hvis man har behov for forlænget arbejdstid i to-holds skift. Foto: Torben Jastram.

- Det kan være en god løsning, hvis maskinen skal bruges på for eksempel en havnekaj, hvor der arbejdes i to-holds skift. Så klarer den pludselig 16 timer, fortæller salgskonsulenten.

Perfekt i byerne

Han forventer, at maskinen vil være særdeles interessant for blandt andet kommuner, udlejningsvirksomheder samt entreprenører og anlægsgartnere, der byder ind på opgaver i de store byer, som allerede nu er i gang med at stramme op i kravene om nul-emission og støjniveau.

rich-media-5
Salgskonsulent Nels Kaalund Cortsen forventer at Elise 900 vil være interessant for de aktører, der skal arbejde i de store byer, hvor man begynder at stille høje krav til lavere CO2-udledning samt støjreduktion. Foto: Torben Jastram.

Begge maskiner har udtag til både hydraulik og el, hvis man for eksempel skal bruge kost eller et andet redskab. I det hele taget virker maskinen både robust og af høj kvalitet. Stort set al teknikken kommer fra Sauer Danfoss, og softwaren kan opdateres på stedet med wifi - så det kræver ikke en servicemand eller et besøg på værkstedet.

rich-media-6
Begge maskiner har redskabsudtag til både hydraulik og el. Foto: Torben Jastram.

Mini Z

Den lille kompakte maskine, Mini Z, er også bygget op som el-maskine helt fra bunden, og den er allerede blevet et stort hit på det amerikanske marked. Mini Z kan bruges som stand-behind, men i de fleste tilfælde vil føreren nok i stedet benytte fjernbetjeningen.

- Mini Z har ligeledes kapacitet til en hel arbejdsdag, og den kan være nyttig, hvis man skal arbejde inden døre eller i for eksempel en baggård med meget snæver passage. Det er intet problem for den blot 79 cm brede Mini Z, siger Nels Kaalund Cortsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Mini Z er allerede blevet et hit på det amerikanske marked. Foto: Torben Jastram.

Kort leveringstid

Nellemann Machinery glæder sig meget til at fremvise de nye el-maskiner. I første omgang altså på dyrskuet i Roskilde, derefter ved en række mindre sommerarrangementet, og så naturligvis på Have og Landskab i slutningen af august.

- Vi er i fuld gang med at uddanne to af vores servicefolk, så de er klar til at håndtere maskinerne, som vi for øvrigt kan levere med meget kort varsel. I øjeblikket er leveringstiden blot en måned, fortæller Lars Rævsager.

Han tilføjer, at Nellemann har besluttet udelukkende at sælge Elise 900 og Mini Z direkte til kunderne og altså ikke via forhandlernet.