Lyt til artiklen:

Rambøll vinder afgørende millionudbud på Energiø Nordsøen

00:00
Hastighed: ???x
04:18

Abonnementsartikel

Ingeniørvirksomheden bliver rådgiver på et af verdens første og største offshore el-infrastrukturprojekter de næste 10 år.

Danmarks kommende energiø i Nordsøen skal sætte strøm til et grønnere Europa. I 2033 skal øen kunne håndtere tre gigawatt.

Senest i 2040 skal øen have en kapacitet på 10 gigawatt og være i stand til at dække forbruget af el for cirka 10 millioner husstande i hele Nordeuropa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så det er enorme mængder grøn strøm fra vindmøllerne på havet, der skal samles på den kunstige ø og sendes videre til fastlandet i Danmark og andre lande. Det kræver store anlæg, kilometervis af elkabler og store konverterstationer.

rich-media-2
Energiøen kan levere flere typer grøn energi. Grafik: Energinet.

Kæmpekontrakt

Rambøll har netop vundet udbuddet som teknisk bygherrerådgiver for Energinet på det, der bliver et af verdens første og største offshore el-infrastrukturprojekter.

Kontrakten er på en samlet værdi af 225 millioner kroner samt option for senere tilsyn.

Det vil beskæftige cirka 35 af Rambølls eksperter fuld tid på tværs af hele koncernen over de næste 10 år.

Energinet udpeger Sweco som foretrukken rådgiver til jord- og anlægsarbejde

Se også:

Energinet udpeger Sweco som foretrukken rådgiver til jord- og anlægsarbejde

Vigtig dansk showcase

- Vi ser meget frem til samarbejdet med Energinet på opgaven, siger John Ammentorp, der er landechef for Rambølls energiforretning i Danmark i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Opgaven er af stor teknologisk betydning for Danmark. Energi-øen i Nordsøen bliver den første af sin slags i verden, så projektets løsninger og de unikke kompetencer vi opbygger i Danmark undervejs bliver epokegørende for fremtidens offshore el-infrastruktur, siger han.

Projektet bliver derfor en meget vigtig showcase for Danmark over for resten af Europa, Asien og USA, som kigger på lignende visionære projekter inden for havvind og energihubs

Ny energiæra

Hos Energinet ser seniorprojektleder Jan Hagenau også frem til at komme i gang med det vigtige arbejde.

- Danmarks energiøer er begyndelsen på en helt ny æra for produktion af energi fra havvind og bliver startskuddet til en gennemgribende omstilling og sammentænkning af det europæiske energisystem. Derfor er der behov for at få samlet dygtige eksperter til opgaven, så vi sammen kan få løst de mange udfordringer i projektet, siger han.

El-infrastrukturen på en kunstig ø er et komplekst puslespil, når den skal håndtere 10 gigawatt energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det handler grundlæggende om at finde nye og effektive løsninger til at transportere enorme mængder grøn strøm over lange afstande til mange forskellige aftagere placeret i forskellige lande og med mindst muligt energitab undervejs.

rich-media-6
Ranbøll har rådgivet om fire andre projekter på energiøerne. Konceptdesign for Nordsø-øen Miljøvurdering for Energiø Bornholm, marine-forundersøgelser for energiøens miljøkonsekvensvurdering (VVM) og lavet kabelruteplanlægning. Grafik: Energinet.

Modul-rådgivning

Rambøll skal konkret bistå Energinet i forbindelse med etablering af infrastrukturen på og omkring energiøen i Nordsøen på den mest modulærbare og skalerbare måde, så projektet bliver så effektivt som muligt fra A til Z.

-Det kræver dyb ekspertviden og tæt samarbejde med Energinet om alle de facetter, der skal til for at bygge anlæggene til el-infrastrukturen. Det er et afgørende bidrag til den grønne omstilling, når vi laver et effektivt og skalerbart koncept for fremtidens offshore el-infrastruktur, som vi skal i gang med her, siger John Ammentorp fra Rambøll.

Opgaven er Rambølls femte rådgiveropgave på energiøerne. Rambøll har blandt andet også udarbejdet konceptdesign for modulært stationsanlæg på Energiø Nordsøen for Energinet; lavet miljøvurdering af planen for Energiø Bornholm og marine forundersøgelser for energiøens miljøkonsekvensvurdering (VVM); og lavet kabelruteplanlægning i forbindelse med energiø Bornholm.

Energiø tættere på realisering med politisk aftale

Se også:

Energiø tættere på realisering med politisk aftale

Fakta om energiøen i Nordsøen

Cirka 100 kilometer ud for Thorsminde bygger Danmark den største af foreløbigt to energiøer. Energiø Nordsøen kommer til at bestå af en kunstig ø og platforme til el-teknisk udstyr og kabler, der samler og fordeler strøm fra havvind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energiø Nordsøen skal forbindes til Danmark på den jyske vestkyst ved Gammelgab i Varde Kommune og kobles på det jyske elnet via et landanlæg i Revsing i Vejen Kommune. Energiøen skal også forbindes til Belgien og gøres klar til, at flere andre lande i Europa kan koble sig på.