Lyt til artiklen:

Rekordmange overgravninger af gasledninger

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Abonnementsartikel

Evidas beredskab har haft travlt de seneste seks måneder med 509 overgravninger af Evidas gasledninger.

Antallet af overgravninger af Evidas gasledning er forsat med at stige i første halvår år 2023.

Fra januar til og med juni måned har der været 509 overgravninger. Fortsætter den tendens vil tallet ende på mere end 1000 overgravninger, når året er omme. Dermed vil 2022, der med 705 overgravninger indtil nu var rekorden, blive overgået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det stigende antal overgravninger er en bekymrende tendens. Det handler nemlig først og fremmest om sikkerhed og arbejdsmiljø. En overgravet gasledning kan have store personlige konsekvenser, hvis den udsivende gas bliver antændt. Forsyningssikkerheden bliver også udfordret, fordi overgravninger kan medføre, at forbrugere og virksomheder i perioder er uden gas. Derudover har det miljømæssige konsekvenser, at metangassen slippet ud i atmosfæren, ligesom det er tidskrævende og dyrt at udbedre skaderne, siger Per Persson, tilsynschef i Evida, i en pressemeddelelse.

Undervisning skal afhjælpe overgravninger

Graveaktiviteten i samfundet har været stigende de seneste år, og det kan aflæses i antallet af overgravninger. I 2019 lå antallet af overgravninger på 408, og siden da er det kun steget. I 2020 var der 441 overgravninger, i 2021 550 og sidste år var der 705 overgravninger. Anlægsarbejde med fjernvarme står for omkring 50 procent af overgravningerne.

Evida arbejder kontinuerligt på at mindske antallet af overgravninger. Derfor følger selskabet op ved hver enkelt overgravning.

- Vi er meget optaget af at komme problemet til livs, og derfor arbejder vi med en række tiltag. Vi kontakter graveaktørerne, der forårsager overgravningerne, uddeler foldere og underviser i, hvordan man undgår overgravninger, siger tilsynschefen.

Derudover er det vigtigt, at graveaktørerne ved, hvor gasledninger er placeret i jorden. Det kan de finde ud af ved at søge oplysninger via registeret www.ler.dk. Samtidig er det afgørende, at det sidste gravearbejde tæt på gasledningen foretages med en håndskovl i stedet for en gravemaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hver gang der er en overgravning, er der en risiko for at gassen antændes og personer kommer til skade, og det skal vi undgå, siger Per Persson.