Lyt til artiklen:

RGS Nordic investerer i robotsorteringsanlæg til byggeaffald

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Abonnementsartikel

Affaldshåndteringsvirksomheden RGS Nordic har købt et avanceret robotsorteringsanlæg, der skal spille en markant rolle i forhold til at omdanne affald til ressourcer.

RGS Nordic behandler årligt op mod en tredjedel af Danmarks samlede bygge- og anlægsaffald. Snart vil virksomheden tage et stort teknologisk skridt frem i måden, den håndterer bygningsaffaldet i København og omegn for at sikre bedre sortering og øget genanvendelse. Det sker i samarbejde med finske ZenRobotics og Terex Recycling Systems, der leverer et fuldautomatiseret og 100 procent eldrevet anlæg til formålet, som installeres på RGS Nordics behandlingsanlæg på Vindmøllevej i København. Investeringen i robotsorteringsanlægget ligger på knap 30 millioner kroner.

- Vi investerer i et topmoderne robotsorteringsanlæg målrettet det byggeaffald, som ikke kan sorteres godt nok ude på byggepladserne. Med robotteknologien vil vi sikre, at værdifulde affaldsressourcer ender højere oppe i affaldshierarkiet, og samtidig kan vi understøtte vores kunder med nøjagtige affaldsdata, som hjælper dem til bedre at dokumentere deres bæredygtighedsindsats på affaldsområdet. Vi tror på, at der er et stort, uforløst potentiale i at udnytte teknologi i vores sektor, og at robotsorteringsanlægget derfor bliver afgørende for at opnå øget cirkularitet i byggeriet, siger RGS Nordic COO, Rasmus Brødsgaard Buch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øget genanvendelse, sikkerhed og effektivitet

Anlægget er udstyret med fire robotter, der kan arbejde døgnet rundt, foretage op til 9200 pluk i timen og håndtere genstande, der vejer op til 40 kilo. Det, at anlægget er fuldautomatiseret, øger samtidig sikkerheden for de medarbejdere, der arbejder med affaldsstrømmene, da de ofte ikke kommer direkte i kontakt med affaldet. Kvaliteten og mængden af affald, der genanvendes, forbedres også af de AI-drevne robotter, der løbende bliver bedre til at genkende værdifulde affaldsressourcer og kan tilpasses sorteringsopgaver, i takt med kundernes efterspørgsel og afsætningsmuligheder i markedet.

rich-media-2
Investeringen i anlægget løber op i næsten 30 millioner kroner. Foto: ZenRobotics.

- Der er en stigende efterspørgsel på mere effektiv affaldshåndtering og dokumenteret ressourcegenanvendelse fremfor downcycling af materialer, og et robotsorteringsanlæg af denne kaliber kan levere på begge parametre. Vi er stolte over at kunne meddele, at det anlæg, vi leverer til RGS Nordic, vil blive udstyret med en helt ny generation af kraftfulde AI-robotter, der effektivt genkender og udsorterer affaldsressourcer. Nu ser vi frem til etablere anlægget i de kommende måneder og bistå RGS Nordic med driften, forklarer Dr. Jarmo Ruohonen, General Manager ved ZenRobotics, der er leverandør af anlægget.

Det kommende RGS Nordic robotsorteringsanlæg skal efter planen stå klar i sommeren 2024.

Se en præsentationsvideo af et lignende anlæg herunder.