Lyt til artiklen:

Radar indbygget i skovlen sikrer imod graveskader

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Abonnementsartikel

Graveskovlen opdager forsyningsledninger under jorden i realtid og advarer maskinføreren, mens der graves.

Skovlen hedder Rodradar LDR Excavate og er den første kombination af en graveskovl og et jordgennemtrængende radarsystem. Scantruck er importør af graveløsningen og er eneste forhandler af skovlene i Danmark.

Det skriver Scantruck i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Radar-enheden opdager underjordiske ledninger i realtid og får ifølge importøren øje på alle typer kabler. Også fiber.

rich-media-2
Rodradar LDR Excavate. Pressefoto.

- Den beregner simpelthen, om det er rør af den ene eller anden art, der ligger foran eller under den. Uanset om det er kabler, ledninger eller rør til gas, el kommunikation eller fiberkabler, detekterer skoven dem og viser placeringen på skærmen, fortæller Benjamin Stub i pressemeddelelsen. Han er datakonsulent hos Scantrucks Smart Construction-afdeling.

Fås i tre størrelser

Skovlen lader sig desuden ikke distrahere af sten og jordmaterialer.

- Skovlen scanner ned til en meter under jordoverfladen, når den køres hen over et areal. Den får øje på alle forsyningskabler både på langs og på tværs og viser én-til-én på skærmen i kabinen, hvad der ligger i jorden. Og det foregår altså i realtid uden forsinkelse af nogen art, siger Benjamin Stub.

Graveskovlen der lokaliserer objekter, mens du graver

Se også:

Graveskovlen der lokaliserer objekter, mens du graver

Datakonsulenten ser store muligheder for radar-skovlen både ved fiber- og fjernvarmeprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skovlen fås i tre størrelser til gravemaskiner fra 3,5 tons op til 16 tons. Benjamin Stub vurderer, at den største af de tre modeller, skovlen fra 8,5 tons til 16 tons, vil blive det største hit til danske opgaver, lyder det.

Økonomi og tid

Scantruck præsenterede den nye radar-skovl på Kloakmessen 2024. Ifølge importøren benyttede adskillige på messen lejligheden til at aftale demonstration af nyheden.

Scantruck udstiller på Kloakmessen for første gang

Se også:

Scantruck udstiller på Kloakmessen for første gang

- Skovlen er genial til både store og mindre kloakprojekter og andre opgaver, hvor der skal tages højde for mulige rør, kabler og ledninger i jorden. Den viser kabelplaceringen meget præcist og giver mulighed for at scanne løbende hver dag, man har taget en opgravning.

- Det forebygger kostbare graveskader, og samtidig letter det håndmandens arbejde. Når kabler og ledninger er detekteret af radar-systemet, kan han hurtigere komme ned, præcis hvor kablerne ligger. Så der er både økonomi og tidsmæssige fordele ved radar-skovlen, siger datakonsulent Benjamin Stub.

Scantrucks Smart Construction-hold uddanner brugerne i at bruge skovlen og giver kendskab til alle dens muligheder, ligesom de yder support og træning i maskinstyring.