Abonnementsartikel

PCB er mere udbredt end først antaget, men kortlægningen af PCB i den danske bygningsmasse har skabt et effektivt grundlag for handling.

I 2012 iværksatte Energistyrelsen og Miljøstyrelsen i forbindelse med PCB-handlingsplanen en national repræsentativ kortlægning af PCB i den danske bygningsmasse. Formålet med undersøgelsen har været at afdække problemets omfang og forbedre vejledningsgrundlaget.

Det er blevet undersøgt i hvilket omfang, der fortsat forekommer PCB i byggematerialer som fugemasse, termoruder, gulvbelægning, maling og kondensatorer fra lysarmaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er der mere end 0,1 mg/kg PCB i et byggemateriale, der skal bortskaffes, skal det ifølge de nuværende vejledende grænseværdier enten deponeres på en plads, der har godkendelse hertil, eller destrueres på et forbrændingsanlæg, der har godkendelse til destruktion af PCB-holdigt affald.

Mere udbredt end forventet

Der er i undersøgelsen fundet PCB-koncentrationer på mere end 0,1 mg/kg i 282 af 352 af de undersøgte bygninger - cirka 73 procent af én- og tofamiliehuse og 85 procent af de øvrige undersøgte bygninger.

Det var ifølge myndighederne mere end forventet på baggrund af tidligere lokale analyser foretaget i kommuner eller almene boligselskaber, og konklusionen er, at PCB er "væsentligt mere udbredt i danske bygninger end oprindeligt antaget".

Det kan blandt andet skyldes, at der i den nye undersøgelse er taget prøver for PCB i langt flere byggematerialer, end det har været tilfældet i tidligere undersøgelser, hvor der typisk kun er taget prøver for PCB i fugemasser.

Elementbyggerier

Undersøgelsen viser, at PCB hyppigst har været anvendt i elementbyggerier, hvilket typisk er etageejendomme, kontorbyggerier og institutionsbyggerier. Undersøgelsen viser dog også, at PCB er udbredt i én- og tofamiliehuse fra perioden, hvor PCB kan have været anvendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det konkluderes på den baggrund, at der kan være PCB i mellem 60 og 95 procent af danske bygninger fra perioden 1950-1977, hvor PCB kan have været anvendt i byggematerialer over et niveau, der betyder, at materialerne efter de nuværende vejledende grænseværdier skal bortskaffes på en særlig måde - ved forbrænding eller deponering.

Indeluften

I anden del af kortlægningen er der taget indeluftprøver i de bygninger, hvor der er fundet høje PCB-koncentrationer i byggematerialerne. Formålet er at undersøge sammenhængen mellem en høj koncentration af PCB i byggematerialerne og et uhensigtsmæssigt højt indhold af PCB i indeluften.

Ved niveauer mellem 300 og 3.000 ng/m3 anbefaler Sundhedsstyrelsen, at der lægges en plan for på sigt at nedbringe koncentrationen til under 300 ng PCB/m3. Ved overskridelse af 3.000 ng/m3 i indeluften vurderer Sundhedsstyrelsen, at ophold i længere tid kan være forbundet med en betydende helbredsrisiko, og "det må i de fleste sammenhænge betragtes som en nærliggende sundhedsfare".

Undersøgelsen viser også, at forekomsten af høje koncentrationer af PCB i indeluft er mere udbredt i offentlige bygninger og kontorejendomme end i etageejendomme og én- og tofamiliehuse.

- Resultaterne indikerer, at kortlægninger, der har til formål at undersøge forekomsten af PCB i indeluft, mest effektivt udføres ved at gå direkte til at undersøge PCB i indeluften og efterfølgende undersøge forekomsten af PCB i materialer, hvis koncentrationen i indeluften er for høj...

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skoler mest udsat

På baggrund af kommunernes undersøgelser er det vurderingen, at der er højere forekomst af PCB i skoler end i andre offentlige bygninger, hvilket blandt andet kan skyldes, at flere af skolerne er opført i perioden 1965-1969, hvor brugen af PCB synes at have været på sit højeste.

På baggrund af screeningerne estimeres det, at der i 9-19 procent af skolerne fra perioden  vil være PCB i indeluften over 300 ng/m3. Det svarer ud fra "et forsigtig skøn" til 5-16 procent af det samlede antal skoler i Danmark.

Cirka 76 procent af kommunerne har foretaget en screening af PCB i alle deres skoler opført i perioden 1950-1977. Af de 24 procent, der endnu ikke har lavet en screening, er lidt over halvdelen i gang med at planlægge en risikovurdering. Ni kommuner har ingen planer om at gennemføre en screening af PCB i deres skoler, men de fleste har dog lavet indeluftmålinger af PCB på enkelte skoler.