Abonnementsartikel

Det danske firma Nordisk Innovation debuterer på Kloakmessen med patentansøgt rottespærre.

- Vi kan lige så godt glemme filosofien om at ordne rotteproblemet ved at slå dem ihjel".

Sådan udtalte Flemming Lykke Sørensen, daglig leder af det danske firma Nordisk Innovation, der har hjemme i Skødstrup nord for Aarhus, da MASKIN|teknik var på besøg for godt et par år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han og firmaet fokuserede på at udvikle løsninger, som spærrede for rotternes udgang fra kloakkerne, og det har de gjort med god succes siden 2006. Rottespærren TX11 har været en væsentlig del af den succes, og når Nordisk Innovation er at finde på Kloakmessen 2014, er det med en videreudviklet version af TX11.

Den nye model har fået tilføjet et "Flow" til navnet. Rottespærren er forsynet med en "svømmer", som i tilfælde af tilstopning i brønden og dermed højere niveau af spildevand, aktiveres, og åbner de dobbelte spjæld i spærren.

- På denne måde vil rottespærren sørge form at der er maksimalt flow, hvis uheldet skulle opstå. Når opstanden er væk, lukker spjældene til igen. Den virker reelt omvendt i forhold til en højvandslukker, forklarer Flemming Lykke Sørensen.

Klar til salg i marts

Der er gået tre måneders intenst udviklings- og konstruktionsarbejde forud for lanceringen af TX11 Flow, som også er patentansøgt.

- Vores nye rottespærre vil rykke de kendte grænser for, hvad en spærre skal kunne. I dag er der et voksende krav og forventning til rottespærre fra både kloakmestre og kloakmestrenes kunder. Forventningen går entydigt på, hvordan en rottespærre håndterer flow i kloakken.  Det kan være svært som kloakmester inden montering af rottespærren at få et komplet overblik over fald, promille, rørenes tilstand, ophobninger, historik osv. En tilstopning af kloakken kan ske, uanset om der er en rottespærre installeret eller ej og vil betyde, at der skal tilkaldes hjælp for at få tømt kloakken, siger Flemming Lykke Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TX11 Flow forventes klar til salg i marts i år. Den kommer i Ø110 og Ø160. Forgængeren TX11 er blevet testet og brugt af kloakmestre landet over, og erfaringerne er gode.

- Salget af TX11 har været helt forrygende, siger Flemming Lykke Sørensen.

Nordisk Innovation har 20 modeller i sit sortiment af rottespærrer. Med på Kloakmessen medbringer de også en Ø250, som i øjeblikket er til test hos Teknologisk Institut.

Tæt kontakt

Firmaet debuterer på Kloakmessen med sin deltagelse i Fredericia.

- Vi har ikke tidligere gjort så meget på de store messer. Det er faktisk vores første deltagelse på én så stor som Kloakmessen. Vi har tidligere stået hos Stark, AO og andre, hvor der har været kloakdage, men Kloakmessen og Rørcenterdagene er der, hvor vi er med fremover, understreger Flemming Lykke Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsket er at komme endnu tættere på fagfolkene i kloakbranchen.

- Vi har brug for en tæt kontakt til kloakmestrene for at kunne videreudvikle vores produkt. Vi kan synes, at noget vi har udviklet er nok så smart, men det er altid værd at lytte til fagfolks meninger om sagen. Det giver os et indblik i, hvad de støder ind i af udfordringer i hverdagen, siger Flemming Lykke Sørensen.

Han er især interesseret i at høre ind til kloakmestrenes erfaringer med driftsproblemer.

- Vi har solgte 5.000 rottespærrer og har på den baggrund fået 10 henvendelser om tilstopning. Vi får selvfølgelig ikke at vide, hver gang der er sket en tilstopning, men udfordringer er til stede, og derfor har vi udviklet TX11 Flow, siger Flemming Lykke Sørensen.