Abonnementsartikel

M.J. Eriksson satser på at skabe effektivitet og får nu som den første aktør i verden fire gravemaskiner fra Liebherr udstyret med Trimbles automatik.

Anlægsentreprenøren M.J. Eriksson har fået monteret Trimble Earthworks med automatik på fire gravemaskiner. For Trimble er Danmark globalt set testland for automatik på Liebherr gravemaskiner.

- Nu bliver det spændende at se, hvor meget effektivitet vi kan skabe med automatikløsningen. Jeg har selv en forventning om, at vi kan opnå en tidsbesparelse på 20-25 procent pr. projekt, siger Thomas Holm, som har ansvaret for indkøb og drift af maskinstyringssystemer hos M.J. Eriksson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger, at automatikken - ud over selve tidsbesparelsen - også vil påvirke det samlede regnskab for blandt andet slidtage på maskiner, brændstofforbrug, CO2-udledning, maskinførerens arbejdsmiljø og ikke mindst materialeforbrug. Afretningen af for eksempel en skråning bliver udført nøjagtigt i første omgang, og entreprenøren slipper derfor for at skulle efterfylde med jord.

Jeg har selv en forventning om, at vi kan opnå en tidsbesparelse på 20-25 procent pr. projekt.

Thomas Holm

M.J. Eriksson

Sidste år testede M.J. Eriksson automatik-funktionen sammen med Sitech, den danske Trimble-forhandler, i en anden betatest. Her viste resultatet, at gravearbejdet på en konkret opgave blev udført 41 procent hurtigere og 75 procent mere præcist.

Forskellige projekter

Entreprenøren har været på indkøb hos Johs. Møller Maskiner og købt fire Liebherr gravemaskiner. Det drejer sig om to 24 tons 924'ere og to 936'ere på 36 ton. Alle på bælter og alle leveret i M.J. Erikssons hvide og blå firmafarver.

De to 924'ere er derudover monteret med autotilt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To af gravemaskinerne er allerede i aktion. De to sidste er ved at få finjusteret softwaren.

- Vi vil teste maskinerne grundigt på de forskellige projekter, vi arbejder med rundt om i landet, fordi vi ønsker at vide præcist, hvor og hvordan vi kan drage fordel af automatikdelen, forklarer Thomas Holm.

Erfarne maskinførere

Der er koblet erfarne maskinførere på de fire gravemaskiner. Automatikken sikrer, at stik-, bom- og skovlfunktion bevæger sig automatisk i den rette højde jævnfør 3D-designet. Maskinføreren skal faktisk kun tage sig af hastigheden på gravearbejdet.

Når alle fire maskiner er klar til aktion, vil de køre de følgende steder. Den ene 924'er i Viborg, hvor der skal graves grøfter som et led i et afvandingsprojekt. På Fyn arbejder den ene 936'er med et traditionelt og blandet byggemodningsprojekt. På Sjælland arbejder den anden 924'er i Frederikssund med kloakarbejde, mens den anden 936'er beskæftiger sig med opgravning af forurenet jord i forbindelse med et byggemodningsprojekt i Hillerød.

- Nu går vi i gang med at indsamle informationer, så vi får klarhed over den samlede besparelse og forbedring af effektiviteten. Ved at analysere de indsamlede data kan vi enkelt og tydeligt se, hvad vi får ud af automatikken. Det samme gælder med tilbagebetalingstiden på den merinvestering, automatikken koster, siger Thomas Holm.