Abonnementsartikel

Komplekse projekter er ingen udfordring, når man hele tiden har de rette data, lyder erfaringen hos anlægsafdelingen i Tscherning.

For mange er det i kategorien nedrivning, at man finder entreprenørvirksomheden Tscherning. Med 120 ansatte i det segment og en plads som en af Danmarks absolut største aktører på det område er det heller ikke en forkert placering. Men virksomheden har samtidig 80 ansatte i sin anlægsafdeling og mere end 25 års erfaring på området.

Anlægsafdelingen udfører en bred vifte af opgaver, herunder jordarbejde og bygningsudgravninger. At holde sin viden på forkant med udviklingen er en erklæret målsætning, og derfor har Tscherning rakt hånden frem mod Smart Construction fra Komatsu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har siden sensommeren 2019 haft en konstruktiv dialog med Scantruck om Smart Construction og har anvendt teknologien i flere sammenhænge. Jeg er overbevist om, at Smart Construction er vejen frem for Tscherning, siger Henrik Larsen, projektleder i anlægsafdelingen i Tscherning.

rich-media-2
Anlægsformand Hans Henrik Larsen (tv.) og projektleder Henrik Larsen.

Her anvender de data fra gps-stationer i arbejdet, og de har desuden cirka 10 gravemaskiner i 14-40 tons klassen med maskinstyring.

- Vi har gennem de sidste fire år haft et landmålerfirma til at levere data til gravemaskinerne, men vi kunne ikke beregne mængder, forklarer Henrik Larsen.

100 procent overblik

Det har ændret sig med Smart Construction, som Tscherning aktuelt arbejder ud fra på et projekt i Køge.

- Vi anvender blandt andet Smart Construction ved etableringen af fem regnvandsbassiner ved Køge Nord Station, hvor vi skal arbejde i flere lag. Ved løbende at måle udviklingen i terrænet kan vi konstatere, hvor langt vi er i forhold til tidsplanen og begrænse spild af materialer, siger Henrik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden projektets igangsættelse foretog Scantrucks specialist en droneoverflyvning over området, og det er data derfra, Tscherning benytter som grundstenen i projektet.

rich-media-4
Regnvandsbassinerne ved Køge Nord Station set fra oven.

- Projektet i Køge er meget komplekst med buer og forskellige højdekurver. Det er ganske enkelt ikke til at overskue uden modeller fra overflyvninger. På papiret er det et mareridt, men ved at anvende droneoverflyvningerne vil data derfra hele tiden fortælle os, hvad vi mangler og hvor. Der skal i alt flyttes 80.000-90.000 kubikmeter jord, og det skal ske i det rette tempo, fortæller Henrik Larsen.

- Det gælder samtidig om ikke at flytte mere end nødvendigt. Det er der, pengene ligger, og det kræver at man hele tiden har 100 procent overblik. Man skal huske på, at alle tilbud typisk er beregnet ud fra, at der hele tiden er godt vejr, at maskinerne ikke går i stykker, at alle materialer er tilgængelige med kort varsel, og at medarbejderne i øvrigt aldrig er syge. Alt, der afviger fra den beskrivelse, skaber en forsinkelse som koster penge, og derfor er det ekstra vigtig hele tiden at have det fulde overblik over situationen, supplerer Hans Henrik Larsen, anlægsformand i Tscherning.