Abonnementsartikel

Frederikshavn Havn er inde i en positiv udvikling, som kræver større fysiske rammer.

Havnen i Frederikshavn er inde i en spændende udvikling. Den skal nemlig udvides - og det er som følge af øgede aktiviteter. Som MASKINteknik skrev i sensommeren, har man allerede indgået aftale med Per Aarsleff A/S om udvidelsen, og de geotekniske undersøgelser er i øvrigt også skudt i gang her i september.

Havnen oplyser desuden på sin hjemmeside, at arbejdet omkring myndighedsbehandling ligeledes er påbegyndt og kører sideløbende med de geotekniske undersøgelser, mens det ventes, at Per Aarsleff starter det egentlige byggeri i foråret 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve grundlaget for udvidelsen bygger på, at Frederikshavn Havn og de omkring 100 private virksomheder, der opererer på havneområdet, har oplevet stor fremgang og efterspørger derfor større og bedre havnefaciliteter. Det blev bekræftet gennem en interviewundersøgelse med 12 af de største maritime servicevirksomheder på havnen.

Derfor tog man i 2012 fat på at planlægge og projektere en stor udvidelse af havnen frem til 2018.

Industrier i vækst

For at havnen kan få den rette kapacitet, kræver det blandt andet større vanddybder. Skibene, der anløber havnen, bliver større og større, og ud over dybde kræver det også plads at manøvrere på.

De større skibe skyldes blandt andet en vækst i offshoreindustrien, ligesom der også ophugges flere skibe og offshoreinstallationer i havnen. De øgede aktiviteter kræver samlet set også større kajfaciliteter og baglandsarealer.

Derudover oplever man også et større behov for mere plads til at arbejde med grus, skærver og andet løsgods.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planen er derfor nu, at der skal udvides på de nævnte parametre. Det drejer sig i alt om 330.000 kvadratmeter nye baglandsarealer, 30.000 kvadratmeter kajareal, 600 meter kaj og så skal havnen uddybes fra 8 til 11 meter.

Fremtidigt vækstspor

Det var i øvrigt en glad havnedirektør, Mikkel Seedorff Sørensen, der i forbindelse med offentliggørelsen af Per Aarsleff som entreprenør kunne fortælle lidt om projektet.

- Det glæder os enormt, at vi nu endelig kan offentliggøre planerne og få slået fast, at der kommer en udvidelse af havnen. Det har været en lang proces, men vi føler, at vi er nået i mål med det helt rigtige projekt til den rigtige pris, og vi ser frem til samarbejdet med Per Aarsleff A/S, sagde han dengang i en pressemeddelelse.

Frederikshavn Havn oplyser på sin hjemmeside, at der i dag er 3.000 arbejdspladser tilknyttet havnen, og i alt kommer 30 procent af kommunens skatteintægter fra disse arbejdspladser. Det vidner om havnens store betydning, og man har da også fra kommunens side udpeget den maritime sektor som ét af fire fremtidige vækstspor.