Abonnementsartikel

Nordjysk Grundvandssænkning har investeret i voldsom stor pumpe, hvor alt er overdimensioneret.

Det var egentlig lidt ærgerligt, at den ikke havde en mere fremtrædende placering på den netop overståede Kloakmesse, for den nye 11 tons tunge pumpe til Nordjysk Grundvandssænkning var bestemt værd at kigge på. Den er navngivet NJGS600, hvor bogstaverne henviser til det danske firma, som har købt pumpen, og tallet angiver rørdiameteren målt i millimeter på sugesiden.

- Den kom til Danmark lørdag før Kloakmessen, så det er første gang, vi viser den frem. Vi er ikke bekendt med, at der skulle være noget lignende i Danmark, siger Christian Andreasen fra det danske firma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pumpen er bygget i Holland hos firmaet Impulse, og efter messens sidste dag blev den igen fragtet til Holland. Den skal ned til en anden udstilling, og derefter skal den testkøres. Fabrikken har dog ikke selv et testanlæg, som er stort nok, så den skal forsynes fra en af kanalerne.

Voldsomme kræfter

Pumpen har en kapacitet på 5.000 kubikmeter i timen, svarende til 1.390 liter i sekundet. Hvis det er lidt diffuse størrelser, så svarer det til at suge en 24 fods stor container tom på 27 sekunder.

En Doosan V8 dieselmotor, der yder 540 hk, er hjertet af pumpen, hvor alt er bygget solidt.

- Gearkassen, motoren, chassiset mv. Alt er overdimensioneret. Vi vil hellere være på den sikre side end at opdage begrænsninger eller nedbrud. Det er meget voldsomme kræfter, der bliver udsat for, når vandet pumpes igennem den, men det har vi taget højde for hele vejen igennem i konstruktionen, så pumpen ikke bliver unødigt hårdt belastet, siger Christian Andreasen.

Pumpen er støjdæmpet hele vejen rundt indvendigt, så den kan arbejde i byerne. Den skal anvendes til overpumpning ved kloakopgaver, brorenoveringer, oversvømmelser og øvrige opgaver, hvor der skal flyttes store mængder vand hurtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige nu har chassiset løfteøjer, men det vil blive bygget om, så den kan transporteres med kroghejs.

Pumpen har fuld integretet overvågning via GSM modem, og der er alarm ved blandt andet tørkørsel og høj belastning. Den kan fjernstyres og genstartes via smartphone eller tablet.