Abonnementsartikel

På årets ScanMek hos Scantruck i Skive kunne de besøgende blandt andet se den første Komatsu gravemaskine, der er fabriksmonteret med intelligent maskinstyrring.

PC210LCi-11 står der på siden af den store 23 ton Komatsu gravemaskine, som de besøgende til årets ScanMek kan se i udstillingshallen hos Scantruck i Skive. Maskinen er nyeste version af Komatsu PC210LCi. På siden af maskinen står der også Intelligent Machine Control, og det er den helt store nyhed på årets ScanMek-messe.

- PC210LCi-11 er den første gravmaskine fra Komatsu, hvor Intelligent Machine Control leveres som en integreret del af maskinen og monteret fra fabrikken. Med IMC kan der graves semiautomatisk. I praksis fungerer det på den måde, at når maskinføreren trækker stikket ind, løfter maskinen selv bommen, siger Jan Larsen, salgskonsulent på Komatsu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den automatiske maskinkontrol foretages ud fra det digitale design på opgaven, der er lagt ind i styringen, samt ud fra registreringer foretaget af sensorer på maskinen. Med systemet kan selv mindre erfarne maskinførere udføre et førsteklasses arbejde, og studier viser, at IMC giver en produktivitetsstigning på cirka 20 procent, tilføjer Jan Larsen.

Med systemet kan selv mindre erfarne maskinførere udføre et førsteklasses arbejde

- Jan Larsen, salgskonsulent på Komatsu.

Arbejder sammen med Topcon

IMC-maskinstyringen har Komatsu selv udviklet, og i førerkabinen kontrolleres systemet også fra en Komatsu skærm. GPS-signalet leveres af en Topcon modtager, og da Scantruck for nylig er blevet forhandler af Topcon maskinstyringssystemer, er serviceteamet hos Scantruck uddannet til at servicerer hele systemet lige fra GPS-modtager og til selve gravemaskinen.

- I forhold til systemer, der er sammenbygget af komponenter fra flere leverandører, har systemet fra Komatsu den fordel, at kunden i tilfælde af problemer kun skal henvende sig et sted. Hos Scantruck 'ejer' vi så at sige problemet, og vi har dedikerede teknikkere og montører klar til at løse eventuelle problemer. Vi har allerede dozere kørende med IMC, og da maskinerne er on line, kan teknikeren fra sin PC logge sig ind på maskinerne og afhjælpe problemer, uden at det er nødvendigt at køre ud til maskinen, forklarer Jan Larsen.

Undgår overgravning.

Det er ikke kun til de store anlægsarbejder at Jan Larsen ser fordele i IMC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Simple opgaver som nedgravning af kabler og ikke mindst dræning bliver ikke blot hurtigere men også bedre udført med IMC. Systemet forhindrer ganske enkelt, at der bliver overgravet. Ved dræning betyder det, at rørene altid kan læges på fast underlag og med det rette fald, siger Jan Larsen.

Den udstillede model er den første maskine her i landet, og efter ScanMek skal den ud at køre demo.