Abonnementsartikel

Et ældre erhvervskompleks genbruges og bliver til rækkehuse.

Der er ingen tvivl om, at der er kommet meget større fokus på upcycling i de seneste år. Det ses blandt andet på Amager Strandvej, hvor et ældre erhvervskompleks er blevet revet ned for at gøre plads til rækkehuse. I alt er der blevet demonteret 4000 facadesten, som er nøje sorteret og afrenset, mens også 34 af de originale ovenlysrammer i træ genbruges.

- Normalt ville vi rive bygningen ned og knuse den. Men i det her tilfælde ville bygherren gerne genbruge materialerne, og det, synes vi, er meget spændende. Vi vil gerne være en endnu højere del af upcycling-projekter, så vi tøvede ikke med at sige ja, siger Rune Holm Madsen, der er produktionsdirektør hos Tscherning, der vandt fagentreprisen af nedrivningsdelen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gamle hals gulv var ramt af både PCB og tungmetaller, og derfor er både beton- og murstensoverflader blevet sandblæst. Der var trængt PCB halvanden centimeter ned i gulvet, og derfor blev der fræset to centimeter af, lavet renbundsprøver og derefter fræset endnu et lag af, indtil man var nået hele vejen ned til ren beton.

Andre arbejdsgange

Det større fokus på upcycling gør naturligvis, at man skal være en smule mere gelinde. Stenene skal så vidt muligt være i hel form og kunne opbevares igen.

- Der er nogle lidt andre arbejdsmetoder, for vi skal pille det ned og være meget påpasselige, når vi arbejder. Men der er ikke en så stor omstillingsfase for medarbejderne, for man skal stadigvæk benytte sig af mange af de samme ting, man normalt gør, siger Rune Holm Madsen.

Flere store byggerier har i løbet af de sidste par år forsøgt sig med upcycling. Den nye arkitektskole i Aarhus har fået afsat midler til genbrug, mens Copenhagen Towers, der sidste år vandt Danish Design Award, har upcyclede materialer overalt på de indvendige overflader.

- Der er måske lidt dyrere at få revet sit hus ned på den her måde, men så får bygherren for eksempel nogle bjælker til halv pris. Så det er i virkeligheden en god aftale for alle, siger Rune Holm Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tscherning er for tiden ved at afslutte nedrivningsentreprisen, som havde en sum på 2,7 millioner kroner.