Lyt til artiklen:

12000 tons affald holder på varmen

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Porcelæn, flyveaske og afskæringer fra byggepladserne indgår i processen når 12.000 tons affald hvert år genanvendes i produktionen på Rockwools danske fabrikker.

Sten er fortsat den væsentligste ingrediens i de danske stenuldsmåtter fra firmaet Rockwool i Hedehusene, men en stadig større andel isoleringsmaterialerne kommer faktisk fra genbrug.

På sine danske fabrikker genbruger man således i dag 12000 tons affald, som for en stor dels vedkommende er gammelt stenuld fra bygninger, der bliver revet ned, for en stor dels vedkommende er det affald som leveres til fabrikkerne fra de lokale genbrugsstationer, og for en stor dels vedkommende er der også tale om affald fra andre industrier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selvom 12000 tons lyder af meget, så tror direktør i Rockwool i Norden, Frank Larsen, at en bæredygtig udnyttelse af genbrugsmaterialer i produktionen kommer til at fylde meget mere i fremtiden.

- Vi tager flyveaske ind fra forbrændingscentralerne, vi får slagger ind fra stålværkerne - vi får gammelt porcelæn ind fra nedrivning af huse. Vi får rigtig mange forskellige typer affald ind, som passer til vores produktion, og vi løser en opgave for vores samfund ved at vi simpelthen reducerer mængden af deponi og affald med 12.000 tons om året, fortæller Frank Larsen til Dagens Byggeri.

Men ifølge direktøren stopper ambitionerne ikke her, for i Rockwool tror man på, at både samfundet og kunderne i de kommende år vil efterspørge en høj grad af genanvendelse i byggematerialerne.

Rent affald

Som situationen på markedet og den politiske dagsorden ser ud i 2020 har Rockwool ifølge Frank Larsen store planer om at udvikle og øge genanvendelsen af affald i sine produkter, og lige nu er den største udfordring, at affaldet skal være forholdsvist rent for at kunne benyttes i produktionen af stenuld.

- Vi har teknologien til det. Det, der er den store udfordring for os, det er faktisk at få rent affald ind som har en velkendt specifikation, for desværre er det sådan med affald i dag, at affald tit bliver forurenet med det forkerte affald, siger Frank Larsen og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan ikke putte andre typer materialer ind i vores proces i særlig høj grad. Vi kan godt klare lidt, men vi skal ikke have forurenet vores gode Rockwool-affald med alt muligt andet affald, for så har vi balladen.

Tæt samarbejde

I Hedehusene arbejder den danske isoleringskæmpe tæt sammen med de danske affaldsselskaber for at få adgang til affald af den rigtige kvalitet, men en stadig større del af det genanvendelige affald stammer fra byggepladser i hele norden.

Rockwool har indgået samarbejder med flere af de store entreprenører, som ligeledes har en bæredygtighedsagenda, og i nogle tilfælde har en målsætning om at byggepladserne ikke må genere affald.

- Mange af de store entreprenører er interesseret i en affaldsreturordning med os. Vi sætter containere ud og affaldet bliver samlet op, og så kører vi det tilbage til vores fabrikker, og så laver vi gode, nye produkter ud af det, lyder det fra Frank Larsen, som fortæller, at 10-15 procent af det Rockwool, der leveres til en byggeplads, ellers ville ende som affald, fordi man skærer stenulden til ude på byggepladsen, og på grund af fejl og mangler i forbindelse med byggeprocessen.

På de nordiske fabrikker har Rockwool ikke selv udfordringer med affald fra produktionen - det ender nemlig som isoleringsmateriale i nye, bæredygtige byggeløsninger rundt omkring i verden.