Abonnementsartikel

Med sine 17 tons og en bomstærk motor på 255 hestekræfter kan Euromach R145 kalde sig verdens største edderkop-maskine. For at gøre den endnu mere effektiv, har den nu fået et tiltrotator fra Engcon.

Italienske Euromach fremstiller edderkop-maskiner i størrelsesklassen fra 1,5 til 17 ton, og de er specielt konstrueret til at kunne kravle i stejlt terræn, hvor almindelige hjul- og bæltegravere ikke kommer frem. Samarbejdet med Euromach er foregået via Engcons italienske forhandler Spektra.

- Spektras sælger Antonio Stucci og jeg har sammen specificeret en EC219 tiltrotator, der passer perfekt til maskinen, fortæller Engcon-sælger Peter Högberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Maskinerne er eftersignede de største edderkopmaskiner i verden.

En fleksibel klatrer

Euromach R145, også kaldet Big Foot, har fire hydrauliske "ben" med hjul, der uafhængigt af hinanden kan trækkes ind og skydes ud både i bredde og længde. Det giver en arbejdsbredde fra 2430-4740 millimeter, og længden kan variere fra 5900-6700 millimeter. Det gør Big Foot til en fleksibel klatrer, der trods sin vægt kan nå mål, som kun få andre køretøjer kan klare.

Når maskinen ikke står stille på sine hjul, kan der foldes ekstra kløer ud, og ved hjælp af denne funktion kan Big Foot "kradse" sig fast i skråningerne. Når først maskinen er på plads, for eksempel dybt nede i en kløft, er det sjældent muligt at omplacere maskinen igen, og der kommer tiltrotatoren til sin ret.