Abonnementsartikel

600.000 kubikmeter tysk sand er sejlet til Rødbyhavn, hvor det indrammer Femern Bælt-forbindelsens arbejdsveje ud i havet. Nu begynder arbejdet med at placere spunsvæggen med en samlet længde på 1400 meter.

Arbejdet på arbejdshavnen i forbindelsen med opførelsen af Femern Bælt-forbindelsen har været godt i gang siden juni 2020, hvor de første sten til de ydre moler blev lagt. I november 2020 begyndte FBC at grave havnebassinet ud, så det får en dybde på 10,30 meter, og til det formål benyttes en af verdens største gravemaskiner, "Simson", der er en såkaldt backhoe dredger.

"Simson" kan tage 30-40 kubikmeter i en skovlfuld, eller hvad der svarer til 300 fyldte trillebøre, og her i anden uge af januar 2021 er cirka en femtedel af bassinet udgravet. Når det arbejde er slut går "Simson" i gang med at grave havnens sejlrender.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De opgravede materialer fra havnebassinet og senere tunnelrenden fragtes hen bag de nye diger langs kysten og bliver den del af den nye kyststrækning og naturområder, hvor de opgravede materialer vil fylde godt op i landskabet tre kilometer til hver side af Rødbyhavn.

Tysk sand

Sideløbende med havnearbejdet og etableringen af nye diger langs kysten begyndte også arbejdet på tunnelens nedkørsel og arbejdsramper - det vil sige tunnelportalen - i slutningen af november. Rammen til portalen blev færdig i slutningen af december og ses nu tydeligt ude i vandet, fortæller kommunikationskonsulent Andrew Crone-Langkjær ved Femern A/S til Maskinteknik.

- Der er brugt i alt 600.000 kubikmeter sand, som er blevet ført ind med enorme rørledninger fra "Utrecht", der er et stort udgravningsskib eller snarere en enorm flydende sandsuger og gravefartøj. Sandet er suget op i Tyskland ved Kühlungsborn og sejlet hen til vores arbejde ud for kysten. Gennem cirka to kilometer rørledninger er sandet derpå sprøjtet fra "Utrecht" og ud bag digerne ved portalen, fortæller Andrew Crone-Langkjær.

Tør byggegrube

I den kommende uge påbegynder FBC arbejdet med at etablere spunsvægge omkring portalen, der bliver støttet af de store mængder indsejlet sand.

- Spunsvæggene skal skabe en tør byggegrube ude i vandet, så man kan begynde at etablere arbejdsramperne til den fremtidige tunnel. Arbejdet skrider frem som planlagt. Vi er glade for at se, hvordan mange virksomheder - lokale som landsdækkende - har grebet muligheden for at blive en del af dette omfattende projekt, lyder det fra Andrew Crone-Langkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enorm arbejdsplads

Her i starten af det nye år begynder også den anden store tunnelentreprenør, FLC (Femern Link Contractors), at blive synlig i området, når etableringen af den store tunnelfabrik går i gang. Alene fabriksarealet vil være på størrelse med 150 fodboldbaner. Hos Femern A/S fortæller Andrew Crone-Langkjær, at der eksisterer et meget stort potentiale for underentreprenører, håndværkere og de mange forskellige servicefag, som skal levere de ydelser til hovedentreprenørerne, der er nødvendige for at drive byggepladsen til Danmarkshistoriens største byggeprojekt.

Arbejdshavnen i Rødby skal stå færdig i slutningen af i år og er central for bygningen af Femern forbindelsen, da hovedparten af materialerne til byggepladsen og tunnelfabrikken sejles ind. Ligesom de færdige tunnelelementer bliver sejlet ud herfra.