Abonnementsartikel

Kingo er næsten færdig med den indvendige rydning af det gamle patienthospital i Universitetsbyen - måske bedre kendt som Aarhus Kommunehospital. Rydningen giver plads til attraktive studieboliger kun et stenkast fra Aarhus Universitet.

Personale og patienter på Aarhus Kommunehospital er for længst rykket ud til Aarhus Universitetshospital i Skejby, og omdannelsen af de historiske bygninger langs Nørrebrogade er i gang.

Det nedlagte sygehus er i dag ejet af Feas, der er et datterselskab til Aarhus Universitets Forskningsfond. Planen er at omdanne hele området til nyt campus til universitetet under navnet Universitetsbyen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Her har Kingo gjort plads til en studiebolig.

Kingo Karlsen er hyret af hovedentreprenøren på opgaven, Casa, og nedbrydningsspecialisterne står for den indvendige rydning af bygningerne.

I spidsen for rydningsopgaven står Kingos projektchef Martin Hornbæk Nielsen. Sammen med Kingos nye bygningskonstruktørpraktikant, Christian Barfod Vestergaard, sikrer han fremdriften, økonomien og de sikkerhedsmæssige foranstaltninger på opgaven.

Opgaven indbefatter indvendig sanering af vægge, gulve og lofter samt nedrivning af indvendige vægge og etablering af nye dør- og vindueshuller.

Fra opbygning til nedrivning

Forinden har Kingo nænsomt udtaget samtlige vinduer i bygningen, så det gamle murværk omkring bibeholdes. Derudover nedtager Kingo det gamle tegltag. De to bygninger, som hver består af fire etager med kælder, indeholder i alt 5500 etagemeter.

rich-media-3
Bygningskonstruktørpraktikant Christian Barfod Vestergaard prøver teori i praksis på projektet.

Martin Hornbæk Nielsen havde kun arbejdet for Kingo i tre uger, da han fik ansvaret for opgaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En byggestyring er en byggestyring. Det er et samspil med andre entreprenører om at få tingene til at lykkes. Den økonomiske del er jeg vant til. Hos Kingo river vi ned - før byggede jeg op. Mange ting er ens. Vi skal have arbejdet udført og overholde en tidsplan. Samarbejdet med Casa er godt og konstruktivt. Der er en fælles forståelse for, at vi har et fælles projekt, vi skal i mål med. Når der er opstået noget uventet, har vi løst det i fællesskab, siger Martin Hornbæk Nielsen.

Selvom projektchefen har et indgående kendskab til branchen, har det været en god hjælp at få Christian Barfod Vestergaard med på opgaven.

rich-media-5
Kingos teleskoplæsser fragter teglsten ned.

- Jeg kan jo godt se, at Martin har travlt. Der er ting, jeg godt selv kan lave, og jeg siger til, hvis der er noget, jeg ikke kan løse. Det er en god måde at få lov til at arbejde med de her ting på. Intet bliver holdt hemmeligt. Jeg får lov til at arbejde med økonomi, og jeg får lov til at se det, jeg har behov for at se. Det giver mig en mulighed for at gennemskue, hvordan budgetterne fungerer. Det handler pludselig om rigtige penge modsat i skolen. Det har været spændende at arbejde med det, som skolen ikke kan tilbyde os. Det er enormt givende at se tingene i virkeligheden og opleve rigtige udfordringer, siger Christian Barfod Vestergaard.

Kingo har fast haft otte nedrivere på opgaven. I travle perioder har der været fjorten.

Kingo påbegyndte opgaven for Casa i oktober 2020 og forventer at afslutte den i maj 2021.