Lyt til artiklen:

Samson skruer op for Gøma-niche

00:00
Hastighed: ???x
03:43

Abonnementsartikel

Efter Samsons overtagelse af Gøma bliver der både plads og ressourcer til at eskalere produktionen af slamsugere og specialiserede spulevogne.

Indtil nu har Gømas produktion af slamsugere og spulevogne stået lidt i skyggen af de traditionelle gyllevogne. Men efter salget til Samson frigøres der både produktionsfaciliteter og tekniske kompetencer til produktion af de specialiserede vogne.

- Produktionen af slamsugere og spulevogne har været en vigtig niche for Gøma, og i produkterne er der samlet masser af kompetencer, der rækker helt tilbage til, da der stod Samson på nogle af vognene. Nu vender Samson-navnet tilbage, og med de muskler som Samson tilfører, bliver der øget fokus på vognene, siger Karsten Kammer, salgschef for slamsugere og spulevogne samt salgschef for Samson i Norge og Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Fra spulevognen sendes der driftsinformationer til et lille display på fjernbetjeningen, og her kan maskinføreren blandt andet se tankindholdet og det aktuelle spuletryk. Pressefoto.

Markedsføres i de skandinaviske lande

Hidtil har kunderne til vogne fra Viborg været danske maskinstationer og entreprenører. Men her i efteråret blev den første spuler leveret til en entreprenør i Holland.

- Det vil vi gerne følge op på, og da vognene i fremtiden kommer til at hedde Samson, er det naturligt, at de også markedsføres uden for landets grænser, og i første omgang satser vi på det skandinaviske marked. Da produktionen samtidig tilføres både kompetencer og manpower fra Samson, får vi både den tekniske knowhow og den produktionsmæssige kapacitet til at øge produktionen og videreudvikle produktet, siger Karsten Kammer.

Bygget til de tunge opgaver

Der er fortsat et marked for den helt traditionelle slamsuger på enten enkelt eller bogieaksel. Vognene anvendes til en lang række opgaver lige fra vedligehold af kloakker og til sugning af boremudder ved underboringer.

rich-media-3
Ved slangetromlerne bagerst på vognen er der monteret et kontrol- og betjeningscenter. Her får maskinføreren overblik over vognens indstilling, og herfra er der også mulighed for at betjene en lang række funktioner på vognen. Pressefoto.

- Boremudder er tungt, og for at kunne håndtere det, anvender vi op til 13,5 ton aksler på vogne med et tankindhold på 12 kubikmeter, siger Jacob Møller, teknisk chef og tilføjer:

- På de fleste slamsugere og på spulevognene anvender vi væskeringspumper fra Samson Pumps, der produceres nogle hundrede meter nede ad gaden. Det giver levringssikkerhed, og så er pumperne særdeles driftssikre og har en enorm kapacitet. Eksempelvis yder topmodellen 3400 kubikmeter luft i timen, hvilket er voldsomt i forhold til de pumper, der blev anvendt for blot nogle få år siden, siger Jakob Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere modeller

Hvor de mindste slamsugere og spulevogne bygges på et chassis med en enkelt aksel, der monteres med store traktorhjul, bygges de store vogne og de avancerede spulevogne på en bogieundervogn med luftaffjedring. Akslen er med tvangsstyring af de bagerste hjul, og er der behov for det, kan vognene leveres med hydraulisk hjultræk.

For øget fleksibilitet og for at have størst mulig mængde rent vand med ud, når der startes på en opgave, kan vognene leveres med et variabelt tankskillerum. Derved kan forholdet imellem rent vand og slam let tilpasses, efterhånden som opgaven løses.

- De fleste modeller kan Tempo 40 godkendes, og dækmonteringen tilpasses til, om vognen skal køre mest på fast vej, eller om den også skal anvendes på marker og byggepladser, hvor der er behov for en bredere dækmontering og et lavt dæktryk, siger Jakob Møller.

rich-media-5
Spulevognene fra Samson bygges i en række standardmodeller, men ekstraudstyr kan monteres på vognene med udstyr til individuelle behov. Pressefoto.

Ny og forbedret styring

Spulevognene leveres med trådløs fjernbetjening, og med den nye Vario II betjening får maskinføreren en lang række informationer direkte på fjernbetjeningen.

- Sammen med Vario II introducerer vi en ny og forenklet metertæller, der er uafhængig af slangestørrelse. Selv ved arbejdsopgaver, hvor der anvendes en kombination af slanger med forskellig diameter, får maskinføreren et præcist mål for, hvor mange meter slange der er kørt af rullen, siger Jakob Møller og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sender nu en række driftsinformationer til et lille display på fjernbetjeningen, og her kan maskinføreren blandt andet se tankindholdet, og hvilket tryk der arbejdes med.