Lyt til artiklen:

Kloakken skal ikke være helt til rotterne

00:00
Hastighed: ???x
03:03

Abonnementsartikel

En rottespærre er et vigtigt redskab til at undgå ødelæggelser i og omkring boligens kloaksystem.

Rotterne skal helst holdes ude af kloaksystemet. For utætte kloakrør er rotternes favoritvej ind i vores boliger.

- Kloaksystemet skal ikke være hverken helt, halvt eller kvart til rotterne. De skal slet ikke være der, og en af de mest effektive måder til at holde rotterne væk, er at få en kloakmester til at installere en rottespærre, som kan forhindre rotterne i at komme ind i ejendommens kloaksystem, forklarer kloakmester Verner H. Kristiansen, som er tidligere formand for kloakmestrenes brancheforening, Danske Kloakmestre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forebyggelse

Når rotterne har gjort deres entré, kan de være vanskelige at komme af med. Det er kun autoriserede rottebekæmper, der må tage kampen op med de stædige gnavere. Derfor handler det om at forebygge, og til det vil netop en rottespærre oftest være den rigtige løsning.

Teknikken i en rottespærre er ganske enkel. Den har to klapper og placeres i kloakledningen i brønden. Klapperne forhindrer rotterne i at passere ind i systemet, fordi de kun åbner én vej. Det tillader vandet at komme ud, men sikrer samtidig, at rotterne ikke kan komme ind.

rich-media-2
Rottespærren er nede og på plads. Monteringsstangen kan skrues af. Pressefoto.

- Det lyder simpelt, og det er heller ikke kompliceret, hvis det gøres rigtigt. Mange steder kan man sætte en rottespærre, og mange steder dur det så ikke. Enten fordi spærren stopper til, eller ganske enkelt ikke sidder ordentligt. Kloakken er jo ikke dimensioneret til, at der sidder noget isenkram med to klapper og bremser pøller, papir, bind, hår, vatpinde, tamponer og andet godt, siger kloakmester Verner H. Kristiansen.

Intet er gratis

- Nogle forsikringsselskaber fortæller, at de kommer og monterer rottespærre gratis for deres kunder. Men nej! Der er ikke noget, som er gratis. Forsikringsselskaberne tjener millioner af kroner på montering af rottespærrer, da de på den måde undgår, at kunderne får rotter ind i kloakkerne under huset. Selskaberne sikrer sig selv, og man skal for alt i verden få tjekket sine kloakker, inden man får monteret rottespærre af forsikringen. Hvis der er en skade, vil boligejeren ikke opdage den, før skaden er sket. Nemlig at rørene klapper fuldstændig sammen, og den eneste løsning er at hugge gulvet op for reparation, forklarer kloakmesteren.

rich-media-3
Kameraet nede i kloakken sender klare og tydelige billeder op til kloakmesteren, som kan konstatere, at rottespærren er monteret rigtigt. Pressefoto.

Verner H. Kristiansen påpeger også, at det er vigtigt at bruge materiel af den rigtige kvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I disse klimatider med skybrud og masser af regn for mange monteret højvandslukkere i alverdens afskygninger. Langt de fleste løsninger er plastic af en eller anden art, og rotterne gnaver hul i dem som ingenting. Boligejerne lever i lykkelig uvidenhed, indtil det bliver regnvejr. Så kommer vandet alligevel, fordi rotterne har gnavet hul og ødelagt højvandslukket, siger han.

- Montering af rottespærre er aldeles nødvendig, hvis man har en eller anden form for højvandssikring at sit hus. Lige bortset fra, hvor man har været så fornuftig at etablere pumpebrønd som sikring mod oversvømmelse af kælderen. Men det er de færreste, der vælger den løsning, da den kan være lidt dyr at etablere.