Lyt til artiklen:

Tonsvis af asfalt undervejs til ny luftfragthub i dansk lufthavn

00:00
Hastighed: ???x
03:29

Abonnementsartikel

Lige nu arbejder NCC på højtryk i Billund Lufthavn for at udlægge mere end 6500 tons asfalt på serviceveje og overkørselsarealer til nyt internationalt Cargo område.

I Billund Lufthavn er der lige nu travlt med udvidelsen af den nye luftfragthub, efter den jyske lufthavn er blevet europæisk base for Maersk Air Cargo.

Tempoet er kun steget efter selskabet i starten af året etablerede flyrute fra den lufthavn til Kina. I alt fem nye fragtfly skal være i fuld drift i 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet omfatter blandt andet renovering af den eksisterende standplads kaldet 'Apron Syd' og opførsel af tre nye standpladser. Det skriver NCC på sin nyhedsside.

NCC er underentreprenør til Harry Andersen & Søn og står med en omfattende opgave. De skal bryde cirka 16.000 kvadratmeter eksisterende asfalt- og betonbelægninger op, omlægge og udvide af cirka 10.000 kvadratmeter serviceveje og etablere omkring 11.000 kvadratmeter overkørselsarealer til flyenes adgang til standpladserne. Dertil skal NCC stå for udlægningen af asfalt på et nyt køreareal på knap 6000 kvadratmeter mellem de nye betonstandpladser.

Partnerskab arbejder på at bruge færre råstoffer i anlægsarbejder

Se også:

Partnerskab arbejder på at bruge færre råstoffer i anlægsarbejder

- Det er et stort projekt med en meget stram tidsplan. De nye standpladser skal tages i brug allerede inden sommerferien, så alle har kæmpet for at blive færdige til tiden, siger Morten Brask, Operation Specialist i NCC Industry, Asfalt.

rich-media-3
Der er fuld fart på alle mand og maskiner for at nå i mål til tiden. Foto: NCC.

Stærk asfalt fra tre forskellige fabrikker

For at nå i mål med opgaven inden for den korte tidsramme har NCC måtte trække på flere af virksomhedens asfaltafdelinger og produktionsanlæg.

- Vi har haft hele tre asfaltfabrikker i gang i hhv. Kolding, Trige og Brejning. Tilsammen har de produceret mere end 6500 tons asfalt, som er blevet udlagt af asfalthold fra flere af vores jyske afdelinger, siger Morten Brask.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at en stor del af asfalten til Billund Lufthavn er blevet produceret som en højmodificeret skærvemastik, der er en tæt og stærk slidlagsbelægning, som kan modstå store trafikbelastninger. Asfalten er derfor særlig velegnet på broer, motorveje og i lufthavne.

Asfaltbranchen kan blive grønnere

Se også:

Asfaltbranchen kan blive grønnere

Mange års samarbejde

Morten Brask er en erfaren herre i NCC's asfaltenhed og blev i år 2000 ansat som projektleder til udvidelsen af Billund Lufthavn, hvor NCC stod for etablering af nye rulleveje, standpladser og serviceveje. Siden da har han været NCC's kontakt til lufthavnen og haft sin gang på pladsen, når virksomheden løbende har hjulpet med projekter og reparationsarbejde. Han kender derfor arbejdspladsen rigtig godt.

- Vi har et tæt samarbejde med Billund Lufthavn. Sammen med Harry Andersen & Søn har vi været faste entreprenører i lufthavnen de seneste mange år. Nu glæder vi os til at levere nogle holdbare asfaltbelægninger, der kan bidrage til en smidig og hurtig logistik, siger Morten Brask.

Udover de mange opgaver, som NCC udfører som underentreprenør i forbindelse med det nye Cargo område, hjælper NCC også Billund Lufthavn direkte med rillefræsning og udlægning af støbeasfalt.

Arbejdet udføres i forbindelse med etablering af nye trækrør til banelys og vil stå på de kommende tre til fire år.