Lyt til artiklen:

Behov for bæredygtighed og genbrug speeder interesse i let knuser op

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Abonnementsartikel

Grønne krav og truende råstofmangel gør muligheden for genbrug på stedet mere attraktiv.

"Vi mangler en knuser, hvad har I?"

Den slags forespørgsler kommer fra et stigende antal kunder hos midtsjællandske OM Maskiner. Især hvis man sammenligner med for bare fire år siden. Især en af de lettere modeller vækker interessen. Det er der mange gode grunde til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet har de seneste års høje dieselpriser øget fokus på at genbruge både belægning og andre materialer, man fjerner ved anlægsarbejde og vedligeholdelse. For det er kun blevet dyrere at have vognmænd til at køre de brugbare materialer væk.

Sorterings-mastodont sparer råstoffer, kilometer og CO2

Se også:

Sorterings-mastodont sparer råstoffer, kilometer og CO2

- Vi har set en markant stigning i efterspørgslen på vores knusere. Der er sket en stor udvikling de seneste fire år, siger Ulrik Larsen, som er indehaver af OM Maskiner, til Maskinteknik.

- Folk er begyndt at indse fordelene ved at knuse og genbruge materialer på stedet. Det er ikke kun godt for miljøet, men det sparer også tid og penge, tilføjer han.

rich-media-3
K-JC 704 knuseren er let at komme til, når den skal have service. Foto: Ulrik Larsen.

Skrappere krav

På den grønne dagsorden er flere forsyningsselskaber og landets største kommuner også begyndt at stille krav om genbrug i deres udbud.

{% article: https://www.maskinteknik.dk/artikel/122461-raastofplan-annulleret#erhverv %}

Det er også afgørende for, at knusere vinder ind i maskinparken hos flere entreprenører og anlægsgartnere, der ser muligheder i genbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Interessant letvægter

OM Maskiner blev i foråret dansk eneforhandler af det italienske mærke Komplet.

En af de populære modeller er den lette Komplet K-JC 704 knuser. Dens knusekammer har en åbning på 70 gange 40 centimeter. Det gør den velegnet til knusning af både belægningssten og betonrester, så de kan genbruges direkte på byggepladsen.

rich-media-5
Knusekammeret er relativt stort for maskinens størrelse. Foto: Ulrik Larsen.

Dog skal man holde sig fra at knuse marksten i maskinen, da de slider hårdt og kan skade knuseelementerne.

Grundet sin kompakte størrelse og relativt lave vægt er den også nemmere at flytte rundt mellem forskellige opgaver end de større og tungere knusere.

- Anlægget kan sagtens flyttes på en lastbil med lad. Man behøver ikke blokvogn, så det er også en fordel, siger Ulrik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knusere er fremtiden

Han oplever, at især lidt større virksomheder med blikket rettet mod de kommende år, har set potentialet i at knuse og sortere materialer for at fremme genbrug. Det skyldes både de grønne og økonomiske gevinster ved at knuse.

Derudover mærker man nogle steder i landet allerede, at råstoffer er en knap ressource.

{% article: https://www.maskinteknik.dk/artikel/121491-gronnere-sortering-med-ny-elektrisk-sorterer#teknik/maskiner %}

- Nogle områder har svært ved at skaffe bestemte typer sand, og her kommer knusere virkelig til deres ret, understreger Ulrik Larsen.

rich-media-7
Inden det knuste materiale kommer ud på båndet, får det tilført vand fra dysser ved åbningen, for at mindste støv. Foto: Ulrik Larsen.

Rene materialer

Knuseren sørger også for at levere rene genbrugsmaterialer, da den er udstyret med et magnetbånd. Det sikrer, at beton, der indeholder armeringsjern, kommer rent ud som en genanvendelig ressource.

Knuseren er også udstyret med et vandsystem både i knusekammeret og ved båndet, der fører materialerne ud af maskinen. Det begrænser støv fra knusningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

OM Maskiner havde for første gang Komplet-knuseren med på Have & Landskabsmessen i Slagelse i slutningen af august. Her oplevede virksomheden også god interesse i maskinen.

- Vi har fået flere forespørgsler på den, og vi skal have den med ud til demonstration ved flere kunder de kommende uger, siger Ulrik Larsen.

rich-media-9
Knuseren kører på larvefødder. Foto: Ulrik Larsen.