Lyt til artiklen:

Spritny skinnehjulgraver fremvist til Motorshow

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Abonnementsartikel

Bendt Risom, Vildbjerg medbragte virksomhedens specialopbyggede Volvo EWR170E til showet i Herning, som blev benyttet til både at blande cocktails og lave hotdogs.

Som tidligere år var Bendt Risom klar til at vise sine færdigheder i gravemaskinen under Motorshow i messecentret i Herning. Den lokale entreprenør og maskinfører er kendt for både at blande cocktails og skære pizzaslices med gravemaskinen. I år var pizzaen dog skiftet ud med hotdogs, men det blev showet ikke mindre imponerende af.

- Så får vi samtidig mulighed for at vise vores helt nye Volvo skinnehjulgraver frem, som vi fik leveret her i januar, fortalte Bendt Risom, da Maskinteknik mødte ham i messecentret umiddelbart før showet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har taget noget tid, for der har været virkelig mange ombygninger og justeringer, som skulle på plads og godkendes.

Bendt Risom

Første i Danmark

Den ny maskine er en Volvo EWR170E, den første fabriksbyggede model af denne type til det danske marked, som er bygget op hos Volvo i Sverige.

rich-media-3
Den ny maskine er en Volvo EWR170E, den første fabriksbyggede model af denne type til det danske marked. Foto: Torben Jastram.

- Det har taget noget tid, for der har været virkelig mange ombygninger og justeringer, som skulle på plads og godkendes. Arbejdet på banen er særlig disciplin, der kræver at udstyr og godkendelser er i orden, sagde han.

Entreprenøren arbejder blandt andet for Strukton Rail med banevedligeholdelse, og netop derfor har han valgt at investere i den helt ny maskine. Men da det er den første model, tilpasset det danske marked, har der været en lang række forbedringer og tilføjelser, som er blevet udført og testet af, inden maskinen landede hjemme i Vildbjerg.

Blandt meget andet er der installeret luftbremser, som er udviklet af svenskerne.

- De bremser proportionalt med maskinens originale bremsesystem, fortalte serviceteknikker Kenneth Lassen fra Volvo Entreprenørmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjede, at maskinen har ekstra kort svingradius, og at man derfor har placeret mere vægt under bagenden. Hjulgraveren har også fået godkendt SR-arbejdsbur, og den er desuden udstyret med tiltbar hurtigskifte i begge ender, og alt kan styres fra engcon-joysticket.

rich-media-5
Fredag, lørdag og søndag blev der blandet cocktails og laves hotdogs med gravemaskinen. Foto: Torben Jastram.

- Alt er CE-godkendt fra Volvo, sagde serviceteknikeren.

Meget høj sikkerhed

De høje svenske sikkerhedsstandarder er et godt match til arbejdet på banen, hvor der er helt særlige krav til sikkerheden.

- Maskinen har fået helt nyt højde/krøje-system, Intex, som er et avanceret sensorsystem, der effektivt etablerer det virtuelle arbejdsrum, så man undgår at berøre køreledninger og andet. Den beregner også konstant den mulige arbejdsvægt, og alle redskaber er plottet ind i systemet, forklarede Bendt Risom.

Tæt samarbejde

Han tilføjede, at virksomheden gennem en årrække har haft et virkelig godt samarbejde med Volvo, så man i fællesskab også i dette tilfælde har fundet alle de rigtige løsninger og derved gjort maskinen særdeles effektiv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tilrotatoren er for eksempel bygget op med stor oliegennemstrømning. Det betyder, at vi kan sætte støvsugeren på superhurtigt og effektivt, uden at vi manuelt skal stå og rode med hydraulikslanger og koblinger, sagde han.

Hos Bendt Risom er der i forvejen en del svenske maskiner i maskinparken, herunder tre hjulgravere, en larvebåndsgraver, flere minigravere samt en tromle.

- Og i næste måned får vi en helt ny L70 gummiged, sagde Bendt Risom.