Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Gode erfaringer har lagt kimen til tillidsfuldt samarbejde mellem nedriver og entreprenør
I mere end 30 år har der været en direkte satellitforbindelse mellem vejrguderne og Lyngbyvej 100 i København. Det er nemlig her, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har haft sit hovedkvarter.
Men DMI er flyttet ud af lokalerne som en del af regeringens plan for placering af styrelser i København, og man må håbe, at de har husket at få parabolen med sig ud ad døren.
Det er nemlig Søndergaard A/S, der har fået til opgave at rydde lokalerne, og de har ikke i sinde at efterlade meget andet end mure og gulve i det cirka 13.000 kvadratmeter store kontorkompleks.
Det fortæller Anders Nielsen, der er projektchef hos nedriveren.
- Vi piller næsten alt ud af bygningen, så der kun er skallen tilbage, siger han.
Bygningen skal renoveres og indrettes med kontormiljø på ny, så en række NGO'er og nødhjælpsorganisationer kan indtage lokalerne.
Valgt til
Den del står Enemærke & Petersen for. De to virksomheder har en lang samarbejdshistorik bag sig, men denne sag er en anelse speciel.
- Det her samarbejde er kommet i stand på et lidt mere personligt grundlag, fordi vi har lavet nogle projekter sammen. Vi er altså blevet valgt aktivt til, fordi Enemærke & Petersen har troet på os. Det er jeg ret stolt af, fortæller Anders Nielsen.
Teddy Brøgger, der er projektchef hos Enemærke & Petersen stemmer i:
- Vi har kigget på, hvem vi troede mest på, der kunne løfte den her opgave. Vi har arbejdet meget sammen med Søndergaard A/S, og derfor var det et naturligt valg, siger han.
Den forberedelsesfase, som Enemærke & Petersen har involveret os i her, den har været helt unik. Vi snakker mere end 30 timers indarbejdelse af hele arbejdsprocessen, som vi har siddet og lavet forud for det her. Faktisk er vi blevet involveret i hele tidsrullet lang tid inden, projektet overhovedet gik i gang, siger Anders Nielsen.
- Og det er hele den forberedende del, der som gør, at det hele glider nu.
Logistikken i højsædet
På opgaven arbejder der gennemsnitligt 40 mand, og de har alle sammen rygende travlt med at nedtage og putte byggeaffaldet i de rigtige kasser.
- Vi kører cirka 25 containere herfra om ugen. Det lyder måske ikke af meget, men det er det, for vi har stort set ingen maskinelle arbejder her. Det er manuelt det meste, fortæller Anders Nielsen.
- Derfor giver det også god mening, at noget af det, vi har snakket mest om, er logistik. Hvordan vi får fjernet affald hurtigt. Der har vi udnyttet stort set ethvert hul, vi har kunnet finde eller lave i bygningen, fortæller Teddy Brøgger.
Forskelligartede opgaver
Men det er ikke kun logistikken, der har været nøje udtænkt - det gælder sådan set hele processen.
- Vi skal arbejde rigtig hurtigt, kvaliteten skal være høj, bæredygtigheden skal have så meget gas som muligt, og så er der virkelig mange kvadratmeter herude. Det skal superoptimeres hele vejen igennem, så vi holder dampen oppe hele tiden. Det betyder, at vi afslutter arbejdet i nogle områder, samtidig med at vi kører opstart på nogle andre, siger Anders Nielsen.
Derudover er opgaverne på projektet meget forskelligartede.
- Nedrivningsmæssigt er der på denne opgave - måske med undtagelse af virkelig tungt maskinelt arbejde - nærmest ikke nogle grene, vi ikke kommer omkring. Vi har ventilationsanlæg og alt i installationer, PCB, asbest. Vi skal arbejde udenfor, vi skal arbejde indenfor. Der er arbejder med småmaskiner, og så er der beton, der skal fjernes også, siger Anders Nielsen.
- Dertil kommer, at vi på trods af den stramme tidsplan har forsøgt at få videregivet, genbrugt og genanvendt så meget som overhovedet muligt på projektet, siger han.
- Vi har blandt andet kørt et rigtig godt samarbejde med Genbyg på projektet. Så er der også kommet en masse idéer undervejs - både fra os og E&P i forhold til, hvad det er, vi har i bygningen, som vi måske kan bruge fremadrettet. Der er både blevet nedtaget loftspaneler, mursten og vinduer, som skal genbruges i de nye lokaler.
I øvrigt er der store krav til sikkerheden på projektet. Det gælder især, når Søndergaard A/S skal nedbryde en glasfacade, som har været receptionsbygning tidligere.
- Der er langt ned, tingene er tunge, der skal klippes beton ned, vi skal arbejde med glas i højden. Det er sådan noget, der stiller krav til mange aspekter - også til samarbejdet, siger Anders Nielsen.
Hele projektet skal stå færdigt i efteråret 2025.