Abonnementsartikel

Antallet af svindel-annoncer på nettet er stigende, og svindlerne bliver bedre og bedre til det.  Det kan påføre både sælger og køber tab på hundredtusindvis af kroner

Svindlerne på nettet bliver mere og mere kreative i deres forsøg på at lokke penge ud af folk, og senest er det gået ud over enkelte kunder på Maskinbladets ?Køb og Salg? side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her handles der med salg og køb af brugte maskiner, og i en annonce på sitet har en person udgivet sig for at være en advokat, der sælger ud af et konkursbo.

Rasmus Grejsen Lynge, advokatfuldmægtig ved Hansen|Sønderby, repræsenterer en køber, som havde interesse i at købe de produkter, der var til salg via annoncen. På baggrund af undersøgelser kunne det dog konstateres, at der ikke var tale om rent trav.

- Hvis man er det mindste i tvivl, vil jeg anbefale, at man kontakter en sagkyndig på området ? én, der har forstand på handler. Det er billigere at betale for en times rådgivning en gang imellem, end det er at miste flere hundredtusinde kroner, siger Rasmus Grejsen Lynge. Politiet har ikke en overordnet statistik på, hvor mange net-baserede svindelsager der anmeldes om året i Danmark. Politikommissær Jørgen Lauritsen, sektionsleder ved afdelingen for Økonomisk Kriminalitet fra Midt- og Vestjyllands Politi, kan dog bekræfte, at der i de senere år er sket en stigning i antallet af anmeldelser. - Der svindles med alt både på købs og salgssiden. Ni ud af 10 gange er både køber og sælger hjemmehørende i Danmark, og vi ser næsten altid, at køber er forblændet af at lave en god handel, og derfor glemmer at tænke sig om, siger Jørgen Lauritsen. Det helt typiske svindelnummer er annoncer for eksempel i den Blå Avis, hvor køber overfører penge, men aldrig modtager varerne.

Ingen penge på forskud

Der er flere forskellige ting, man kan være opmærksom på, hvis man vil undgå at indgå en handel med en svindler. Jørgen Lauritsen peger på, at man kan bruge karaktergivningssider på nettet, og man kan google navn og telefonnummer. Som udgangspunkt skal man sørge for, at der aftales bankoverførsler og ikke bruges pengeoverførselstjenester som for eksempel Western Union. - Bankkonti kan man ikke skjule sig bag, da der i EU skal være identificerbare personer bag, siger Jørgen Lauritsen. Han råder til at være ekstremt varsom ved handel med private, der ikke er hjemmehørende i Danmark, da det kan være svært at kontrollere eksistensen af de kontaktinfo, der opgives.

Rasmus Grejsen Lynge peger på, at man kan lave en aftale om, at man deponerer penge ved en advokat, som så kan frigøre pengene, når varerne er modtaget. Derudover bør man undersøge cvr-nummeret, hvis der er tale om en virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal aldrig betale penge på forskud. Vi oplever indimellem, at svindlere efterspørger penge til transportomkostninger eller et depositum, som køber betaler, hvorefter de aldrig hører fra sælger igen, siger Rasmus Grejsen Lynge.

Han oplyser, at han har bedt advokatmyndighederne om at kigge på den konkrete sag på Maskinbladet, hvor en sælger har udgivet sig for at være advokat.