Abonnementsartikel

Ny hydraulisk vibrator fra Dieseko Group blev præsenteret på Bauma og kommer til Danmark senere i år.

Sig navnet "Resonator RD 260". Det lyder drabeligt, og det er det sikkert også i de forkerte hænder, men i hænderne på de rette fagfolk er Resonator RD 260 et effektivt entreprenørredskab. Bag navnet gemmer sig en nyudviklet hydraulisk vibrator, som kan anvendes til at sætte eller trække stålspuns og -rør.

RD 260 blev vist frem på Bauma i år, og den forventes også til Danmark senere i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mindre kraft

Den nye vibrator er udviklet af det canadiske firma Resonance Technology International, som efterfølgende har allieret sig med hollandske Dieseko Group for at få produktet ud i verden.

RD 260 er nemlig et specielt produkt i den forstand, at vibratoren ganske vist arbejder ud fra samme principper som traditionelle hydrauliske vibratorer, men det er nu muligt at kontrollere frekvensen, hvilket ifølge Dane Reelie, chefingeniør hos Resonance Technology International, giver en lang række fordele.

- Ved at indstille vibratoren til spunsens eller rørets egenfrekvens og styre frekvensen under arbejdet kan vi arbejde op og ned i jorden med langt mindre kraft sammenlignet med en almindelig vibrator. Frekvensen vil ændre sig som følge af sammensætningen i jordforholdene, men vi har udstyret vibratoren med en autofunktion, som selv finder den rette frekvens under arbejdet. På den måde kan vi tøjle resonansen og forhindre den i at galoppere af sted og rive maskinen i stykker, fortæller han.

Uventet bonus

Da det canadiske firma satte sig ved tegnebordet, var udgangspunktet at skabe et redskab som var mindst lige så kraftfuldt som i den almindelige udgave. Undervejs i udviklingsfasen opdagede de, at ved at kontrollere frekvensen kunne de også eliminere vibrationerne i jorden.

- Det var en uventet bonus, men en meget vigtig bonus. Rystelserne i jorden kan have store konsekvenser i byer, hvor bygninger kan tage skade, eller i områder hvor der er følsomme rør og kabler i jorden. Vores løsning overfører ikke energien til jorden, understreger Dane Reelie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknologien gør, at man opnår den samme vibrationskraft med en mindre maskine. Det giver fordele for det udførende firma, som kan løse opgaven med en mindre mobil- eller larvebåndskran.

I skrivende stund har RD 260 endnu kun været ganske kort tid på markedet, men det er også på vej til Danmark, siger Jens Christoffersen fra Lesanco ApS, der forhandler Dieseko Group materiel i Skandinavien, og derfor også var til stede på Dieseko Groups stand under Bauma.

- Jeg forventer, at vibratoren kommer på det danske marked senere i år, og vi har store forventninger til den. Den passer til alle modeller af kraner, og der er ingen risiko for kranen ved at arbejde med vibratoren.