Abonnementsartikel

Som de første i Norden kan RGS Nordic og DK Beton i samarbejde levere certificeret fabriksbeton til nybyggeri med genanvendt betontilslag.

Stigende fokus på bæredygtigt byggeri medfører efterspørgsel på løsninger, hvor branchens forbrug af jomfruelige ressourcer reduceres. Løsningen indebærer, at genanvendelse af betonaffald i ny beton bliver kvalitetssikret, at den nye cirkulære beton leveres som certificeret beton, samt at markedet kan betjenes i en industriel skala.

- Vi har skabt det tekniske, miljø-, regulerings- og markedsmæssige grundlag for, at nedknust betonaffald kan blive til en værdifuld råstofkilde til brug i industriel produktion af certificeret fabriksbeton i Danmark, siger Ebbe Naamansen, bæredygtighedschef hos RGS Nordic.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cirkulær økonomi omsat til praksis

Igennem samarbejdet er der blevet foretaget investeringer i procesanlæg, udviklet procesteknologi hos RGS Nordic, og DK Beton har optimeret betonrecepterne med cirkulært tilslag, så denne beton kan anvendes på helt samme vis som en traditionel sætmålsbeton.

På den baggrund er der skabt et dokumentationsgrundlag for at beton med certificeret tilslag, der produceres af betonaffald, har en kvalitet på højde med normal beton, hvilket gør det egnet til byggerier med et bæredygtigt fokus, og som samtidig er certificeret på linje med normale betontyper.

- Med certificering af betontilslag fra RGS Nordic har vi en unik, kvalitetssikret råvare til vores produktion af fabriksbeton. Med tilpasning af vores produktion og betonrecepter har vi nu opnået, at oparbejdet betonaffald kan indgå i vores leverancer af certificeret konstruktionsbeton. Vi kan således levere cirkulær beton i henhold til gældende byggelovgivning uden behov for dispensationer, siger Niels Søndergaard Pedersen, administrerende direktør hos DK Beton.

I Danmark genereres der årligt over to millioner tons betonaffald, der gennem mange år hovedsageligt er gået til ubundne bærelag under veje eller til havneopfyldning.