Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Leica Geosystems Technology

00:00
Hastighed: ???x
04:39

Abonnementsartikel

Arbejdspladsen besøger denne gang Leica Geosystems Technology, der laver systemer, som giver præcision og sikkerhed til store entreprenørmaskiner. Nu kigger virksomheden ind i en fuldautomatisk fremtid.

Der bliver målt og tjekket og så bliver der målt og tjekket igen. Bag de store bygninger hos Leica Geosystems Technology i Odense er en lille gruppe meget dedikerede folk i gang med teste ny software, der skal gøre de store entreprenørmaskiner endnu mere præcise.

rich-media-1
Leica Geosystems testområde i Odense. Foto: Jørgen Ahler.

- Jeg plejer at sige til min datter, at vi laver små computere til gravemaskiner, fordi det er egentlig det, det essentielt er. Vi laver en hel masse ting og software, som fortæller, hvor maskinerne og deres redskaber helt præcist er, fortæller Louise Djernæs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi møder hende i den lille "kravlegård" af sand, hvor de store maskiner ruller rundt i ring og graver uden andet formålet end at teste systemerne. Louise Djernæs er Production Engineering Manager hos Leica Geosystems Technology.

rich-media-3
Louise Djernæs er Production Engineering Manager hos Leica Geosystems. Foto: Jørgen Ahler.

En international virksomhed

De internationale titler som de fleste bærer er ikke en tilfældighed. Faktisk arbejder flere end 30 forskellige nationaliteter i virksomheden. Så engelsk er standardsproget hos de mange medarbejdere.

Det gælder også chefen for det hele, Magnus Thibblin, der er President of Machine Control Division ved Hexagon Geosystems.

rich-media-4
Magnus Thibblin har arbejdet i branchen i mange år og er i dag President of Machine Control Division ved Hexagon´s Geosystems. Foto: Jørgen Ahler.

i 2005 blev Leica Geosystems Technology opkøbt af den svenske IT-koncern Hexagon AB, hvor Magnus Thibblin er fløjet ind fra, for at tale om Leica Geosystems unikke ophav og fremtid.

Leica Geosystems har selv lavet en tidslinie, der strækker sig over 100 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Leica Geosystems har meget gamle rødder. Det hele startede i opmålingsbranchen, og har så siden bredt sig til byggebranchen. Med kernekomponenter og GPS-systemer, og så siden maskinstyring, der blev tilføjet for mere end 20 år siden, fortæller Magnus Thibblin.

Ifølge ham er det unikke ved Leica Geosystems netop samarbejdet med resten af Hexagons mange afdelinger indenfor IT og software.

rich-media-6
Der bliver konstant målt og tilrettet på de følsomme systemer. Foto: Jørgen Ahler.

Bygget fra bunden in-house

Men selvom meget er software, så producerer Leica Geosystems faktisk også selv de fysiske komponenter, der hjælper maskinerne med at finde vej.

rich-media-7
Sådan ser det ud inde i gravemaskinen, når Leica Geosystems viser vejen for den store maskine. Foto: Jørgen Ahler.

"Ingen kameraer tilladt", står med stort foran den port, der leder ind til de bedste beskyttede lokaler hos Leica Geosystems. For her sidder mænd og kvinder og bygger de komponenterne fra bunden. Dermed sikrer de en kvalitet og sikkerhed i det udstyr de sender ud til branchen.

- En stor del af tingene bliver produceret her. Fra mit synspunkt, så gør det, at vi kan levere hurtigere til markedet. Vi kan simpelthen respondere hurtigere på det markedsbehov, der nu engang er, fordi vi har det hele samlet, siger Louise Djernæs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Softwareingeniører skaber systemerne bag skrivebordet, som gør forskellen på byggepladsen. Foto: Jørgen Ahler.

Med andre ord, så retter Leica Geosystems ingeniører og udviklere til, så snart en fejl bliver fundet ude på byggepladserne.

- Selvfølgelig kan vi blive bedre, og vi kan blive endnu mere avancerede, så man kan hjælpe operatøren i endnu højere grad. Nu kigger vi rigtig meget i nær fremtid ind på at gøre det semi-automatisk. Og selvfølgelig er fremtiden, at man kan gøre det helt automatisk og endnu mere sikkert for de mennesker, som nu engang er nødt til at færdes rundt på byggepladserne, fortæller Louise Djernæs.

rich-media-10
En af de GPS-antenner som gør det muligt at være så præcis i gravemaskinen. Foto: Jørgen Ahler.

Rejsen mod autonomi

- Jeg tror fremtiden ligger i at forbinde data mellem de forskellige afdelinger i Hexagon. Det skal bringe os videre på rejsen mod autonomi, som er altafgørende, siger Magnus Thibblin.

- Hvis du kigger på vores seneste udgivelser indenfor autostop og sikkerhed, så kan du se, hvordan det er endnu et skridt i rejsen mod autonomi.

rich-media-11
I en nær fremtid er det måske slut med folk inde i maskinen. Foto: Jørgen Ahler.

Og i følge Thibblin, så er teknologien til en fuldautomatisk maskine faktisk allerede tilstede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ikke noget i den software og hardware vi har, der forhindrer os i at gøre maskinen fuldautomatisk, siger Magnus Thibblin, og peger i stedet i retning af regulering og branchen generelt, som værende en af de store stopklodser henimod en automatisk byggeplads.

rich-media-13
Magnus Thibblin ser Leica Geosystems være med i front, i rejsen mod autonomi. Foto: Jørgen Ahler.

- Vi er nødt til at være bevidste om, at der er regler og sikkerhed på byggepladser. Det er rent faktisk det, som sætter tempoet. Vi er stadig ret konservative i den tunge byggebranche, så det kommer til at tage lidt tid endnu, men vi er på vej derhen, lover den svenske chef, Magnus Thibblin.

rich-media-14
Leica Geosystems har omkring 160 ansatte i deres afdeling i Odense. Foto: Jørgen Ahler.