Abonnementsartikel

Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald (VHGB) er nu åbnet.

Fremover kan alle byggeriets parter få viden om gældende miljøregler, men også om muligheder for genbrug og genanvendelse af byggeaffald. Med etableringen af Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald, VHGB, er der ikke længere nogen undskyldning for manglende kendskab til reglerne om håndtering af byggeaffald.

- Ikke alle er klar over, hvordan de skal agere, når farlige stoffer og materialer ved renovering eller nedrivning af bygninger skal identificeres, håndteres og måske tilmed nyttiggøres. Reglerne og lovgivningen opleves komplekse og usammenhængende. Det betyder, at ikke blot byggeriets udførende virksomheder kan have svært ved at få overblik, men også kommunerne der skal håndhæve loven og rådgiverne og gerne kunne anvise og rådgive om korrekt håndtering af byggeaffald, forklarer direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

30 procent af affaldet

- Det nye videncenter er vigtigt, hvis vi vil realisere tankerne om en bæredygtig udvikling. Byggeriet står for 30 procent af alt affald her i landet, og det samme gælder i øvrigt andre steder i Europa. Vil vi nyttiggøre affaldet, skal vi have styr på farlige stoffer. De skal kunne identificeres og håndteres på den rigtige måde og fjernes fra affaldet. Og så skal vi dele viden om, hvordan vi kan genanvende byggeaffaldet. Nogle af medlemmerne i Dansk Byggeri har den nødvendige viden i forvejen, men mange har brug for mere viden på området. Bygherrer er generelt meget tvivlende om, hvordan de skal gribe det an ved renoveringer elle nedrivninger af ejendomme. Der er generelt brug for at hæve vidensniveauet i hele byggeriets værdikæde, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

Cirkulær økonomi

Der er netop kommet et udspil fra EU om cirkulær økonomi, og her passer det nye videncenter direkte ind i indsatsen.

- Det handler om at finde løsninger - fra designproces til det færdige byggeri - der kan gøre byggebranchen ressourceeffektiv. Vi skal lære at tænke i ikke bare at bruge og smide væk. Råstoffer er ikke uudtømmelige ressourcer. Det nye center er åbnet, og man kan enten ringe til det eller gå ind på hjemmesiden og få information. Det er gratis, fordi det er finansieret af både Miljøstyrelsen, Realdania, Teknologisk Institut og Grundejernes Finansieringsfond, slutter Michael H. Nielsen.