Abonnementsartikel

En stribe høringssvar har givet flere ændringer, men nu er planen sendt til vedtagelse i Regionsrådet.

Der skal bruges masser af sten, sand og grus til byggeri, veje og diger i de kommende år. Derfor er det afgørende at sikre tilstrækkelig med råstofressourcer, både her og nu og til fremtidige byudviklings- og infrastrukturprojekter. Regionerne har ansvaret for at kortlægge råstofferne og lave en overordnet plan for indvindingen af dem ved at udlægge områder som interesse- eller graveområder. Samtidig skal indvindingen af råstoffer ske i et balanceret hensyn til natur og miljø, borgere og kommunale udviklingsplaner.

Udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark har netop behandlet en ny råstofplan, som nu er behandlet og sendt videre til regionsrådet med henblik på endelig vedtagelse. I den vil der blive udlagt 27 nye graveområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, at vi har lavet en god plan. Det er klart, at de fleste borgere er kede af at få en grusgrav som nabo, fordi det kan støve og støje i dagtimerne. Men vi er nødt til at hente råstofferne tæt på, hvor de skal bruges, og de steder, hvor de er placeret fra naturens side, forklarer Jørn Lehmann Petersen (S), der er formand for Udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark.

169 høringssvar

Da råstofplanen sidste år blev sendt i høring i maj-juli 2016, kom der hele 169 høringssvar, og det har medført en del justeringer af det oprindelige forslag.

- Det er vigtigt at understrege, at vi i udvalget fysisk har været ude at besigtige de fleste steder og har taget dialogen med de berørte borgere og deltaget i både borger- og kommunemøder siden december 2014, hvor vi satte gang i processen med at få revideret den nuværende råstofplan, siger Preben Jensen (V), næstformand i udvalget.

Samlet set betyder ændringerne, at der vil blive udlagt ca. 3,7 millioner kubikmeter færre ressourcer i forhold til det oprindelige forslag. Der vil dog fortsat være nok råstoffer til at opfylde regionens strategi om en forsyningshorisont på mindst 24 år i hvert af de fire delområder, mener udvalget.

Råstofplanen kommer til endelige drøftelse og vedtagelse i regionsrådet 27. marts 2017.