Abonnementsartikel

19-årige Jacob Leonhard er i lære som anlægsstruktør. I april var han i tre ugers praktik i Frankrig - uden at kunne tale et ord fransk.

Lysten til at lære, hvordan man arbejder i et andet land, og muligheden for at komme helt tæt på en anden kultur fik 19-årige Jacob Leonhard til at rejse tre uger til Valence i Sydfrankrig. Han er lige nu i lære som anlægsstruktør hos Entreprenør Henning Have a/s, og han sagde ja til den franske udfordring, fordi det var et tilbud, ikke mange får.

- Jeg kunne ikke et ord fransk, før jeg tog af sted, og mine franske kolleger kunne ikke engelsk, men vi klarede det fint med håndtegn og fagter. Jeg skrev de vigtigste ord ned på min telefon, så jeg kunne huske dem, og i løbet af praktikken lærte jeg en del franske fagudtryk, fortæller Jacob Leonhard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af sjakket

Det var som led i sin uddannelse på Learnmark Tech, at han havde mulighed for at studere i Frankrig. I alt var otte struktørlærlinge fra Learnmark Tech i praktik i Valence, hvor de arbejdede i forskellige virksomheder. Jacob Leonhard var i praktik i en virksomhed, som i løbet af hans praktik skulle lave en større kloakeringsopgave ved nogle boligblokke.

- Jeg var heldig at få lov til at arbejde med den samme opgave og det samme sjak,, mens jeg var i praktik. Det betød, at jeg kom til at lære mine kolleger godt at kende, og at jeg ikke bare var stikirenddreng, men løste reelle arbejdsopgaver, fortæller struktørlærlingen.

Formanden i det firma, hvor Jacob Leonhard arbejdede, inviterede ham hjem til middag på sin fødselsdag, hvor de øvrige kolleger også var inviteret.

- Det var en hyggelig aften og meget gæstfrit af ham, at han inviterede mig med, understreger han.

Sikkerhed på arbejdspladsen

I løbet af sin praktik oplevede Jacob Leonhard, hvor forskelligt franske og danske arbejdspladser arbejder med sikkerhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Danmark har vi meget fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Sikkerheden var i orden, men det undrer mig, at franskmændene ikke er bedre til at bruge fx hjælpemidler og værnemidler. Graver de fx et elkabel over, reparerer de det selv. Det må man ikke i Danmark. Her skal vi kontakte fagfolk, der arbejder inden for området, siger han.

Efter tre lærerige uger i den sydfranske by overvejer han at søge job i udlandet, når han er færdigudlært i marts 2018.

- Det kunne være spændende at prøve et halvt eller et helt år, men jeg vil nok vælge et land, hvor jeg kan sproget, siger han.

Rejselysten går også den anden vej. I foråret 2017 har 22 struktørlærlinge fra Frankrig været i Horsens for at lære mere om dansk entreprenørarbejde og dansk kultur.