Abonnementsartikel

Nedbrydning har over årene udviklet sig i en professionel retning, og det har givet nedbryderne højere status i byggebranchen.

VEJLBY, AARHUS Skrællede bygninger. Det er, hvad den lukkede Vejlby Skole er blevet til, da Maskinteknik er forbi.

P. Olesen og Sønner har fået til opgave at nedbryde de godt 9000 etagemeter skole. Kun en enkelt bygning får lov til at blive. Dens aparte udseende gør det klart, at det ikke er en af de oprindelige bygninger fra 1954. Bygningens valmtag går på sidderne ned i en spids på midten. Bygningen, der har udgjort skolens aula, får lov til at blive, når der skyder cirka 200 boliger op til de bolighungrende aarhusianere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men først skal resten af området ryddes.

Nedbrydning er blevet et meget mere respekteret håndværk, end det var for 15-20 år siden.

Afdelingsleder Kenneth Olesen

Afdeling Nord, P. Olesen & Sønner

- Opgaven ligner så mange andre. Det er ikke en af vores allerstørste opgaver, men det er en af de større, siger Kenneth Olesen, der er afdelingsleder for afdelingen Nord hos P. Olesen og Sønner.

Der er fuld gang i pladsen. To gravemaskiner fra P. Olesen er i gang med at nedrive de skrællede bygninger, når de ikke er ved at fylde lastbiler med nedbrudt beton. Imens kører to andre gravemaskiner og laver jordarbejde i den anden ende af det tidligere skoleområde.

Koben og forhammer

Nedbrydningen af Vejlby Skole er som alt andet nedbrydning omfattede af en lang række krav og regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er lidt noget andet, end da Peder Olesen startede for 50 år siden. Dengang foregik det med et koben og en forhammer, siger Kenneth Olesen, der er barnebarn af stifteren, som gik bort i 1983.

P. Olesen har netop fejret jubilæet for kunder og samarbejdspartnere. Mange bygninger er brudt ned gennem de seneste 50 år. Der er dog en verden til forskel på arbejdet i dag, hvor det er blevet til meget mere end blot at vælte nogle bygninger.

- Jeg vil ikke sige, at arbejdet er blevet mere besværligt. Det er blevet mere kompliceret, siger Kenneth Olesen.

Det er planlægningen af opgaverne, miljøsanering og håndteringen af de nedbrudte materialer, som fylder mere. Også arbejdsmiljøet for medarbejderne spiller en stor rolle.

- Jeg synes, det er en rigtig fin linje. Det er den rigtige vej at gå. Det handler om at have de rette hjælpemidler til arbejdet og det nyeste og bedste grej, siger Kenneth Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig er medarbejdernes viden afgørende for et godt arbejdsmiljø. Skadelige stoffer brugt i materialer og byggeri i fortiden vælter frem, når nedbryderne går i gang. Nedbryderne skal vide, hvad de står med, og hvilke risici de udsættes for. Uddannelse og kurser til folkene er derfor vigtig.

Genbrug på en ny måde

Genbrug i nedbrydningsbranchen er en væsentlig del af arbejdet. Der er fokus på genanvendelse, og gamle bygninger bliver af nogle kaldt et af fremtidens råstoffer. Men genanvendelse er slet ikke et nyt fænomen for nedriverne.

- Tidligere brød man ned med henblik på videresalg af materialerne. Der brød man nærmest ned sten for sten, siger Kenneth Olesen og fortsætter:

- Tidligere skulle man nærmest betale for at få lov til at rive et hus ned. Sådan er det ikke helt mere.

Nedbrydningen er blevet mere professionelt, mener afdelingslederen. Det har haft en positiv indvirkning på nedbryderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nedbrydning er blevet et meget mere respekteret håndværk, end det var for 15-20 år siden. Vi får mere anerkendelse for vores arbejde rundt om på pladserne. Vi er et nicheområde, hvor folk godt er klar over, at man skal have fat i en nedbryder, når der skal rives ned. Det har selvfølgelig noget at gøre med kompleksiteten i vores arbejde, siger Kenneth Olesen.