sonsoreret-indhold

Abonnementsartikel

Klimakampen er over os alle, og flere og flere boliger er begyndt at erhverve sig energivenlige vinduer og døre.

Det gælder ikke mindst erhvervsejendomme. Der er forskel på priser på vinduer, og mange vælger at købe deres energivenlige produkter online. Dette er et skridt i den rigtig retning, når det kommer til miljøet, men også for det gode indeklima og til gavn for arbejdsmiljøet. For erhvervsdrivende er det derfor vigtigt at holde sig opdateret på reglerne, når det kommer til udskiftning af både vinduer og døre.

Fugt og vind skal mindskes i konstruktioner

Uanset om en erhvervsejendom skal opføres fra ny eller om der er tale om udskiftning af vinduer og døre, så skal deres tages forhold til en række krav og forhold. Det handler så vidt muligt, om at formindske varmetabet, og dermed skabe det bedste indeklima ud fra bygningsreglementet BR18.

Når det kommer til varmetabet, så handler det primært om fire ting. For det første, så gælder det om at undgå fugt i bygningskontruktionerne, da det kan skade bygningen og sundheden for personerne som begår i den - der kan blandt andet være tale om skimmelsvamp. Du kan læse mere om fugt og vådrum her.

Opsætter du vinduer og døre i en større bygning, såsom store supermarkeder, hoteller eller forretningslokaler, er det vigtigt at tænke på den påvirknings som vinden har på varmetabet. Vinden påvirker indeklimaet og uden vindfang eller andre foranstaltninger til at holde varmetabet nede, overholder bygningen ikke reglementet. Dernæst skal varmeisolering, som bliver påvirket, beskyttes med vindtæt materiale, da det ellers skader isoleringen.

Til slut skal kuldebroer fjernes eller som minimum begrænses.

Mindstekravet til energiniveauet

Der er forskellige energikrav til vinduer, glasvægge og glastage. Når det kommer til vinduer og glasvægge må ikke være mindre end -17 kilowatt pr. kvadratmeter pr. år. Bygningsreglementerne for energikravet, kan du læse mere om her.

Der kan du også læse om, at energirammerne for boliger, hoteller og kollegier er 30,0 kwh pr. kvadratmeter pr. år, og derefter tillagt 1000 kwh pr. år divideret med størrelsen på det givne areal.

Vær opmærksom på energirammen

En given bygnings energiramme beskriver bygningens ydeevne baseret på energi. Den omfatter energi, som bruges til belysning, varme, vand og ventilation. Vær opmærksom på, at fjernvarme ikke går ind under energirammen for boliger, da fjernvarme har sin egen energiramme.

Når der er tale om ombygninger, så er reglementet for energibesparelser lidt anderledes. Energibesparelserne ved ombygning skal gøres, så de mindsker fugtskader, og i det omfang, at de er rentable. Reglerne ved ombygning skal ske efter BR18 §279 eller for renoveringsklasserne, som kan findes under paragraf §280-282. Sommerhuse og ferieboliger skal renoveres eller ombygges er reglementet det samme, men tallene er anderledes, og kan findes i paragraf §283.

BR18 paragraf §280-282 beskriver hvordan bygningsdelene har et minimumskrav for u-værdien. U-værdien beskriver isoleringsevnen for den givne bygningsdel, og er derfor essentiel for enhver virksomhed at kende til, da det er vigtigt for at kunne overholde reglementet.

Udover energibesparelser kan der også være andre fordele ved at skifte vinduer, som du kan læse om i denne artikel.