Abonnementsartikel

Landsdækkende entreprenørfirma var til sine funderings- og piloteringsprojekter på jagt efter en større maskine, som skulle sikre bedre balance. Maskinføreren er godt to meter høj, så en rummelig kabine var også et vigtigt element.

Ivan Jakobsen Entreprenørfirma i Struer er funderet på en bred vifte af arbejdsområder. Et af dem er fundering og pilotering, og til det formål har de for nyligt investeret i en ny Komatsu PC360LC-11 fra Scantruck. Fundering og pilotering er fagområder, som stiller store krav til en gravemaskine, og hvor maskinens egenskaber for alvor kommer på prøve.

- Vi er først og fremmest gået efter kvalitet, da vi skulle købe nyt materiel. Vi kender kvaliteterne ved Komatsu, da vi i forvejen har flere Komatsu maskiner og har haft dem gennem flere år, forklarer Ryan Husted Toelberg, medejer af Ivan Jakobsen og projektleder for Pilotering og Fundering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig er det vigtigt for os, at vi kender maskinens opbygning, fordi vi skal ændre den til vores specialmaskiner. Derfor er det vigtigt, hvad maskinføreren og vores værkfører mener, tilføjer han.

rich-media-2
Ivan Jakobsen A/S har for nyligt taget deres nye Komatsu PC360LC-11 i brug til piloterings- og funderingsopgaver. Her er den i gang på Aarhus Havn.

Tilpasser hydraulik

Jesper Andersen er værkfører i Ivan Jakobsen, og han har stor erfaring med at sikre maskinernes optimale ydelse. Han har i en årrække været med til at ombygge firmaets gravemaskiner til funderings- og piloteringsopgaverne. Således også med den nye PC360LC-11, der har været under klargøring på firmaets værksted i Struer.

- Vores udfordring er altid at få maskinen til at give nok olie til vibratoren i standardindstillingerne. Derfor bygger vi hydraulikken om, så maskinen er tilpasset netop vores udstyr. Så vi får den mængde olie, vi skal bruge, så vi kan arbejde optimalt under alle forhold, siger Jesper Andersen.

rich-media-3
I samarbejde med Scantruck har Ivan Jakobsen A/S bygget hydraulikken om til deres eget udstyr.

Da den nye 360'er blev leveret, var det samtidig et farvel til firmaets Komatsu PC290LC-8. I begge maskiner samt firmaets to andre Komatsu PC240LC-10 maskiner har han med assistance fra Scantruck tilpasset olieflowet til deres eget udstyr og hver gang opnået den ønskede effekt.

- Alle de Komatsu maskiner, vi har haft, har kørt snorlige hele vejen. Der har ingen skavanker været med dem, selv om vi har justeret på indstillingerne, og det er sådan noget man husker, siger Jesper Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknisk samarbejde med Scantruck

Firmaets historik med Komatsu begyndte for flere år siden på Bauma i München. Her var entreprenørfirmaet på udkig efter en hydraulisk vibrator fra producenten Movax. Herfra lød anbefalingen at sætte redskabet sammen med en Komatsu maskine for at få den optimale udnyttelse - resten er historie. Således står der også Movax på den hydrauliske vibrator, som er monteret på firmaets nye PC360LC-11.

Ivan Jakobsen har denne gang valgt en større maskine.

- Vi kunne godt være fortsat med en 290'er, men vi er nogle gange nødt til at anvende en rambuk, hvis vi skal gennem meget leret jord. Rambukken har et to tons lod og skal håndtere en pæl på 10-12 meter, og her kom vi med 290'eren til at arbejde i en dårlig vinkel. Med 360'eren står vi mere stabilt, siger Jesper Andersen.

rich-media-5
Med PC360LC-11 har Palle "2 meter" fået en bedre balance i maskinen, når han eksempelvis håndterer de tunge stålpæle.

God plads til høj maskinfører

En væsentlig stemme i beslutningsprocessen tilhører maskinfører Palle "2 meter" Jensen. Han var fast fører på 290'eren og har nu fået den nye 360'er at boltre sig med. Som hans kaldenavn angiver, er gode pladsforhold også et vigtigt punkt.

- Jeg er 2,04 meter høj, så jeg fylder mere end de fleste. Men der er altid god plads i en Komatsu, og indstillingsmulighederne i førerhuset er mange. Samtidig er min nye 360'er en fornøjelse at arbejde med. Før havde jeg en driftssikker maskine med god rækkevidde, og der var god føling med maskinens bevægelser i håndtagene. Jeg har fortsat alle de fordele, og nu har jeg også fået en endnu bedre balance, fordi det er en større maskine, siger Palle Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han arbejder i skrivende stund på et projekt på Aarhus Havn, som nærmer sig en afslutning. Herefter flyttes den på en blokvogn videre til næste projekt, og som fast maskinfører følger Palle Jensen med. I de fire uger, hvor maskinen har været i arbejde, har den allerede løst opgaver i Sønderjylland og det midtjyske, og der er mere i vente.

- Jeg er ikke i tvivl om, at maskinen kommer til at se hele Danmark, siger Palle Jensen.