Lyt til artiklen:

Godt undervejs: Ny forbindelse med mange højdemeter tager form ved Vejle

00:00
Hastighed: ???x
02:18

VIDEO: Anlæggelsen af en ny forbindelsesvej ved Vejle er godt undervejs. Store niveauforskelle ved Vejle Ådal betyder at arbejdet er særligt udfordrende for M.J. Eriksson, der er entreprenøren på projektet.

Der er allerede svært trafikeret på den nye forbindelsesvej, som er ved at blive anlagt mellem Vardevej og Planetbyen ved Vejle. Et utal af lastbiler har nemlig travlt med at udkøre jord, som en flittig, ny Liebherr-gravemaskine netop har gravet op.

Indtil videre har M.J. Eriksson, der er entreprenøren på projektet, arbejdet sig 700 meter ind i terrænet. Og det er ikke et hvilket som helst terræn, der er tale om. Den samlede strækning bliver to kilometer lang, og i løbet af den distance stiger det omkring 100 meter.

Derudover er området præget af et rigt dyreliv, som der naturligvis også er blevet taget stilling til i planlægningen. Derfor skal der etableres tre faunapassager - to under vejen og én over vejen - som skal sørge for, at dyr kan trives på begge sider.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

André Hentze Johansen, der er projektleder hos M.J. Eriksson, fortæller, at opgaven er udfordrende.

- Udkørselsmæssigt er det særligt terrænets karakter, der gør det kompliceret. I forhold til gravearbejdet og stabilisering har vekslende jordlag og vand i bakken været udfordrende, mens det største problem i forbindelse med anlæggelsen af faunapassagerne er pladsmangel, siger han.

På trods af forhindringerne går alt efter planen, og vejen vokser længere og længere ind i terrænet. Når den er færdig, vil den være den vej i Danmark, der har den største stigning over så lang en strækning. Hældningen bliver syv procent på det stejleste sted.

rich-media-2
M.J. Erikssons nye gravemaskine fra Liebherr hjælper med at flytte de mange kubikmeter jord i et hastigt tempo. Foto: Tim Søgaard.

Vejen anlægges for at skabe forbindelse mellem Vardevej og Uhrhøj. Den kommer til at servicere indbyggerne i det forholdsvist nye boligområde Planetbyen, hvor mange villaer er skudt op.

Forbindelsesvejen er et af de allerstørste anlægsprojekter, man har løftet i Vejle, og arbejdet begyndte i efteråret 2020. Prisen for hele anlægget inklusiv drænafvanding, bassiner og nedrivning af et hus lyder på 133 millioner kroner.

Udover selve vejen etableres også en dobbeltrettet cykelsti. Vejen forventes at stå færdig sommeren 2023, og man regner med, at den vil lægge asfalt til 3500 køretøjer i døgnet.