Lyt til artiklen:

Til Bauma via Taulov

00:00
Hastighed: ???x
03:38

Abonnementsartikel

Wirtgen Denmark havde verdenspremiere på ny asfaltfræser syv måneder før den præsenteres på verdens største entreprenørmesse.

Asfaltfræser-giganten Wirtgen sendte sin nyeste fræser en tur til Taulov ved Fredericia, inden den til oktober præsenteres for resten af verden på entreprenørmessen Bauma i München.

- Det blev til en verdenspremiere i Taulov på den nye Wirtgen W 100 Fi-fræser, som indtil videre kun findes som prototype. Ikke desto mindre har vi allerede solgt de tre første eksemplarer af maskinen, som vi har rigtig store forventninger til. Colas har noteret sig for to styk og Arkil for en. Jeg er sikker på, at de bliver efterfulgt af mange flere, når W 100 Fi helt officielt bliver en del af vores produktprogram, siger Jan Dahl, salgschef hos Wirtgen Denmark A/S i Taulov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt i motorrummet

Den nye maskine kan fræse asfalt i en bredde på én meter og med en fræsedybde på op til 33 centimeter. I Wirtgen-programmet afløser den modellen 100 CFi, og blandt andet i motorrummet er der sket afgørende nyt.

rich-media-2
Også Wirtgen Denmarks egne folk var nysgerrige. W 100 Fi-prototypen var kun besøg i Taulov et par dage, så det gjaldt om at suge til sig. Pressefoto.

- For tre år siden solgte brødrene Wirtgen hele deres koncern til John Deere. Derfor er det helt naturligt, at det nu er en John Deere-motor, der er valgt til Wirtgen W 100 Fi. Fræsebredden og -dybden er den samme som tidligere, men motorskiftet er med til at sikre maskinen op til 20 procent mere kapacitet. For både os og vores kunder giver det tillige den fordel, at vi nu selv kan lave service på motorerne. Det måtte vi ikke tidligere, da det var et andet motormærke, der lå i fræserne, forklarer Jan Dahl.

Med den sekscylindrede John Deere i maskinrummet yder Wirtgen W 100 Fi 360 hk. Det er 15 flere, end forgængerens Cummins-motor. Transportbredden er fuldstændig uændret 2,54 meter, men med en arbejdsvægt på 20 tons får den nye W 100 Fi mere tyngde at arbejde med. Netop det kompakte ydre gør asfaltfræseren ideel til opgaver også på steder med begrænset plads, som for eksempel i bymidter.

Verdens stærkeste

Verdenspremieren på Wirtgen W 100 Fi syv måneder inden den præsenteres på Bauma blev overværet af omkring 40 danske asfalt-fagfolk. Entreprenører og maskinførere fra hele landet tog turen til Taulov for at se den nye efter i sømmene.

rich-media-3
Wirtgen-salgschef Jan Dahl på førerplatformen af den 20 tons tunge én-meter-fræser. Pressefoto.

Selv om én-meter-fræseren var den store nyhed ved præsentationen i Taulov, fik asfalt-folket også mulighed for at se en anden nyhed af noget større format. Wirtgen-fabrikken har nemlig også lanceret den 42,3 tons tunge kæmpe W 250 Fi. Den største fræser i programmet med en fræsebredde på hele 2,20 meter. Maskinen i Taulov er den første af typen i Danmark, og den skal leveres til NCC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Wirtgen W 250 Fi er verdens stærkeste asfaltfræser. Så enkelt er det. Den har tæt på 1100 hestekræfter og fræser ned til en dybde på 35 centimeter. NCC's maskine kommer formentlig hovedsagelig til at fræse på motorveje. Med valsebredden på 2,20 meter klarer den en dansk motorvej på to overkørsler, fortæller Jan Dahl.

Maskinen er den første asfaltfræser i Danmark med kabine, og den kan i øvrigt køres af blot en enkelt mand. Fræserføreren har masser af muligheder for at have diverse grej med sig. W 250 Fi har nemlig hele fem værktøjsrum. Blandt mange features er også Wirtgens nye Level Pro Active nivelleringssystem, som er bygget direkte ind i maskinstyringssystemet. Level Pro Active sørger for optimering af både præcision i højdekontrollen og maskinens positionering under asfaltfræsningen.