Lyt til artiklen:

Kronløbsøens sand lever videre på Kalvebod Brygge

00:00
Hastighed: ???x
01:45

Abonnementsartikel

Hercules Fundering er gået i gang med at fjerne 20.000 kubikmeter sand med langarmede gravemaskiner fra Kronløbsøens østlige side.

Hercules Fundering fjerner sand fra Kronløbsøen i Nordhavn gennem hele april, og logistisk stiller opgaven en række krav til præcision og planlægning.

- Udfordringen består i, at det sand, vi graver op, ligger på relativt dybt vand. Vi skal typisk ned i ti meters dybde for at hente sandet. Vi bruger to langarmede gravemaskiner til at løse opgaven. Hvert løft rummer halvanden kubikmeter sand, og da sandet er vådt, meget vådt, vejer et løft uden videre tre tons. De to langarmede maskiner graver op, placerer sandet i en bunke, en læssemaskine tager så over og fylder via en særlig kørevej sandet på store sættevogne, som kører sandet til Kalvebod Brygge. En sættevogn, syv-akslet, rummer cirka 21 kubikmeter sand. På en gennemsnitlig arbejdsdag kører otte lastbiler i pendulfart mellem Nordhavn og Kalvebod Brygge, og vi når ofte op på mellem 30 og 40 læs om dagen, fortæller Andreas Christensen, projektleder i Hercules Fundering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
"Fritlægningen" af Kronløbsøen er i gang. Foto: Dragør Luftfoto/NXT.

Sand har flere liv

- Vi genbruger sandet, der oprindeligt er gravet op i Køge Bugt, på et klimasikringsprojekt på Kalvebod Brygge, hvor NCC og Hercules arbejder på at etablere en ny skybrudssikringstunnel. Sandet skal, ligesom på Kronløbsøen, bruges til at skabe en midlertidig byggeplads, omgivet af spuns.

Tung tysker rammer milepæl for skybrudstunnel

Se også:

Tung tysker rammer milepæl for skybrudstunnel

Så det får et nyt liv men med de samme funktioner, som Andreas Christensen udtrykker det.

rich-media-4
Projektleder Andreas Christensen, Hercules Fundering. Foto: NXT.

Sandet fra Kronløbsøen skal gøre gavn på Kalvebod Brygge i tre-fire år, og herefter får det efter alt at dømme endnu et liv på endnu en byggeplads.

- Vi forventer bestemt at bruge sandet mindst en gang til, lyder det fra Andreas Christensen.