Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Stenlille Grusgrav

00:00
Hastighed: ???x
05:08

Abonnementsartikel

ARBEJDSPLADSEN dykker denne gang ned i Stenlille Grusgrav. En virksomhed, der vil gå forrest på vejen mod en bæredygtig fremtid i grusgraven.

Sorteringsmaskinerne brummer lystigt derudaf i takt med et myldrende dyreliv ved de blanke søer i Stenlille Grusgrav. Sådan har det været siden 2018, hvor grusgraven for alvor vågnede op til dåd.

- Altså vi har jo virkelig skruet op for omsætningen i grusgraven, vi har skabt nye produkter og så går vi meget op i tæt dialog med vores kunder, siger Christian Kalle, der har været indehaver af Stenlille Grusgrav siden 2018, hvor han købte den sammen med sin far.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Christian Kalle har siden 2018 ejet og drevet Stenlille Grusgrav. Foto: Jørgen Ahler

Siden dengang har grusgraven udvidet sin produktportefølje betragteligt.

- Man kan sige, at vi har en række konventionelle produkter. Afrettergrus og stabilgrus som de fleste grusgrave jo fører. Men vi gør også meget i vaskede grus og sten produkter. Altså vaskede 02 og vaskede 04, siger Christian Kalle, mens han fører hånden gennem det klargjorte grus.

rich-media-3
Lastbiler kører i pendulfart for at hente materiale fra grusgraven. Foto: Jørgen Ahler

Til daglig arbejder Christian Kalle selv i grusgraven med driften og med at fikse maskiner. Det gør han sammen med et lille hold af fire-fem mand. Blandt andet Søren Nøhr, der sidder i førerhuset på grusgravens store Komatsu-gummiged.

rich-media-4
Søren Nøhr er stolt af sin arbejdsplads. Foto: Jørgen Ahler

- Det er jo en vigtig del af vores samfund, at vi får nogle materialer til vores håndværkere. Ikke mindst i anlægsbranchen, hvor jeg i øvrigt selv har været. Jeg er stolt af det arbejde vi laver her, og jeg fornemmer også at kunderne er glade for vores produkter, siger Søren Nøhr.

En grøn grusgrav frem mod 2030

Men selvom der altså stadig løber diesel gennem de store maskiner i den fine natur, så har Stenlille Grusgrav faktisk store visioner for at gøre den så miljørigtig som muligt, og reducere klimabelastningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og her kommer Christian Kalles kone, Anette Kalle Larsen, ind i billedet. For som ansat i grusgraven, er det hende som står for de grønne visioner.

- Vi har faktisk arbejdet med bæredygtighed de seneste to år. Vi arbejder med fire af FNs verdensmål. For det første vil vi gerne reducere CO2-aftrykket, og så vil vi også gerne arbejde med flere genbrugsprodukter. Her modtager vi allerede beton og jord fra byggeprojekter, som vi så opkvalificerer, siger Anette Kalle Larsen, der er ansvarlig for marketing og bæredygtig omstilling i Stenlille Grusgrav.

rich-media-6
Marketingsansvarlig, Anette Kalle Larsen. Foto: Jørgen Ahler

Når man går en tur rundt i grusgraven får man også syn for sagen på et andet mål, nemlig biodiversiteten.

- Vi fandt ud af, at der i sådan en aktiv grusgrav faktisk er en guldgrube for biodiversitet. Det der med at man får frigjort nogle næringsfattige jorde, der gør at så kan der komme sjældne planter og dyr og små insekter som trives, siger Anette Kalle Larsen.

rich-media-7
Svaler har indtaget flere skrænter i grusgraven. Foto: Jørgen Ahler

Kigger man godt efter, kan man se hvordan svaler har indtaget skrænterne rundt om i grusgraven. Og mens de tager bolig, så rører folkene i grusgraven ikke ved det område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Foto: Stenlille Grusgrav

- Det der er vigtig for os, det er også, at vi ikke kun snakker om, hvad vi vil gøre, men at vi kan måle det. Så vi har jo opstillet nogle konkrete mål inden for hvert af de fire verdensmål. Vi kan måle vores reducerede CO-aftryk, og der har vi så et konkret mål om, at det skal reduceres med to procent i gennemsnit hvert år, siger Anette Kalle Larsen.

Og her har grusgraven faktisk overgået sig selv, da de de seneste fire år i snit har reduceret CO2-aftrykket med 11 procent samlet set gennem de sidste 4 år.

rich-media-10
Den vilde natur har gode vilkår i grusgraven. Foto: Jørgen Ahler

Gamle maskiner kan stadig noget

Bag ved de store bunker af grus og sand står grusgravens ældste maskine og arbejder som var den ny, hvilket den dog langtfra er.

- Det er et gammel anlæg fra Tyskland, jeg mener den er helt tilbage fra 1960´erne, griner Christian Kalle.

rich-media-11
Den gamle tysker fra 1960erne. Foto: Jørgen Ahler

Og selvom den måske ikke ligefrem rimer på en grøn fremtid, så kan den alligevel noget, den gamle tysker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg må bare sige, at den graver cirka 100 tons i timen på 6 til 7 liter dieselolie. Så altså, vi kan jo ikke matche det på nogen som helst måde med mere tidssvarende og moderne maskineri. Så vi kører med den, og vi er utrolig glade for den. Den er lidt sjov, siger indehaveren, mens han vinker op til føreren af maskinen, Erik Madsen.

- Ja, jeg sidder jo heroppe i den gamle maskine og hiver materialet op fra søen. Som du kan se, så er det en noget slidt kabine, men her er varme og en dejlig udsigt, så jeg klager ikke, siger Erik Madsen, der arbejder i grusgraven, når der er brug for ham - og det er der tit.

- Jeg nyder rigtig meget arbejdet herude, det er et dejligt arbejde, siger Erik Madsen.

rich-media-13
En kabine med patina. Foto: Jørgen Ahler

Kvalitet fremfor kvantitet

Stenlille Grusgrav leverer hovedsageligt til lokale entreprenører, men også mange private slår vejen forbi, ligesom byggerier inde i hovedstadsområdet er aftagere.

- Om nogle år, så satser vi på at have fået godt gang i vores afdeling med muldjord også, ligesom betondelen er vokset, siger Christian Kalle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-15
Grus er ikke bare grus i Stenlille Grusgrav. Foto: Jørgen Ahler

Men selvom virksomheden har haft gang i væksthjulene de seneste år, så er planen ikke, at de skal vokse sig meget større.

- Altså visionen er, at vi skal have en grusgrav, der er kendt for kvalitet. Jeg ser ikke en grusgrav, hvor vi lige pludselig er tre eller fire gummigeder, jeg synes vi har en god størrelse og så har vi en sund forretning, der er kendt for få kvalitetsprodukter, siger Christian Kalle.

rich-media-16
Christian Kalle satser på kvalitet i fremtiden. Foto: Jørgen Ahler