Abonnementsartikel

Uden et øget optag på de relevante uddannelser står entreprenør- og anlægsbranchen med et stort problem, som ikke løser sig selv.

Anlægsbranchen er presset.

Modsat byggebranchen, hvor særligt boligbyggeriet ser ud til at stå foran en gedigen opbremsning, har anlægsbranchen nemlig udsigt til en fortsat travl periode. Enorme anlægsprojekter såsom Femern-byggeriet, Lynetteholm, hurtig udbygning af fjernvarme og energiøerne samt store infrastrukturprojekter - både trafikale og forsyningsmæssige - kan ikke udskydes og vil med garanti sikre arbejde til anlægsentreprenørerne mange år ud i fremtiden.

Men branchen er ikke kun presset, fordi man har travlt.

En kombination af utilstrækkelig råstofplanlægning og mange års høj aktivitet i bygge- og anlægsbranchen betyder nemlig, at Danmark er ved at løbe tør for helt fundamentale råstoffer såsom sand og grus.

Råstofmangel kan sætte stopper for kæmpeprojekter

Se også:

Råstofmangel kan sætte stopper for kæmpeprojekter

Coronakrisen og krigen i Ukraine har desuden medført væsentlige prisstigninger og stor mangel på en lang række materialer. Det fordyrer og forsinker de enkelte projekter og rammer både entreprenørerne og deres kunder. Ifølge tal fra Danmarks Statistik meldte stort set ingen anlægsentreprenører om mangel på materialer før Covid-19. I højsæsonen denne sommer var det tal oppe og snitte de 45 procent. I november lå det på 15 procent, og mange priser er fortsat meget høje.

Men det, som anlægsentreprenørerne mangler allermest, er hænder.

 

Få adgang i 3 måneder for 175 kr.

Tag imod vores introduktionstilbud og få adgang til alle artikler på Maskinteknik.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Abonnementet fortsætter til normalpris 125 kr. pr. md. efter de første 3 måneder. Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinteknik.dk.