Abonnementsartikel

To smededrenge fra Sorø og en knusemaskine - sådan startede det. I år kan MIS Recycling fejre 25-års jubilæum med mere end 50 medarbejdere og maskiner.

Midtsjællands Industri Smedie ligger måske ikke så godt i munden. Og der gik heller ikke mange år, inden navnet blev skiftet til MIS.

- Alle de store virksomheder i branchen har navne på tre bogstaver: NCC, DSV, GSV og så videre. Så hvorfor skulle vi ikke kunne hedde MIS, siger Martin Henriksen og smiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han startede firmaet sammen med barndomsvennen Henrik Hvid i 1998.

Det nye, forkortede navn var lettere at vokse i. I dag kører MIS' maskiner ikke kun i Danmark, men også i Sverige, syd for grænsen i Kruså og endda i Grønland, hvor "Missen" knuser råmaterialer til en helt ny startbane i Nuuk.

Fik svendebrev og sagde op

Det stod måske ikke skrevet i stjernerne, at de to dengang 25-årige venner ville starte egen virksomhed. Henrik Hvid skulle egentlig have været landmand, men den plan fik en tofodstackling af kartoffelkuren i 80'erne. I stedet blev han udlært klejnsmed.

- Den dag jeg fik svendebrevet i hånden, gik jeg ind til værkføreren og sagde op. Jeg kørte over til Martin, og så startede vi virksomheden. Men kælenavnet "Farmer" hænger stadig ved, siger Henrik Hvid og griner.

Martin Henriksen havde tyvstartet lidt. Hans far havde haft både vognmandsforretning, skibe og grusgrave. Det var den perfekte læreplads for en vildbasse med næverne rigtigt skruet på. Og der var mere end rigeligt med smedearbejde til både Martin og Henrik fra starten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejdede som gale heste. Vi svejsede og svejsede 18 timer i døgnet, og så kørte vi hjem og spiste McDonald's og så film. Det var en skideskæg tid, husker Henrik Hvid.

Et knusende stærkt koncept

- Det var lidt en blandet landhandel, fordi vi var en smedebutik og forskellige andre ting, men ret hurtigt fandt vi ud af, at det der med knusemaskiner interesserede os, siger Martin Henriksen.

- Ja, vi rodede meget med den type maskiner. Så det lå lige til højrebenet, at det var den vej, vi skulle løbe, fortsætter Henrik Hvid.

De mange timer, som de to venner kravlede rundt på knuseanlæggene, gav dem en god idé. De kunne se, at mange slet ikke brugte deres knusemaskiner nok i forhold til, hvor omkostningstunge de var. Så ville det være smartere og langt mere økonomisk, hvis man kunne betale for at få tingene knust for en fast pris pr. ton.

rich-media-4
Martin Henriksen og Henrik Hvid var begge 25 år, da de tog springet og startede egen virksomhed. Pressefoto.

- For 20 år siden havde alle større nedrivere deres egen knuseafdeling. Men de kunne godt se fidusen i at outsource knusningen til nogen, som er specialister. Og så kunne vi samtidig købe knuserne af dem. Jeg vil skyde på, at vi har opkøbt 12-15 knuseafdelinger, og i dag er der stort set ingen, som har egen betonknuser længere, siger en stolt Martin Henriksen og støder knoerne sammen med sin makkers.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønne frø bliver plantet

Det er ikke kun beton, tegl og asfalt, som MIS Recycling gafler i sig. I 2012 trillede to grønne maskiner til neddeling og sortering af træ og have-/parkaffald ind på pladsen i Sorø. Pludselig var kælenavnet "knusekongerne," som de kaldes i branchen, ikke helt så dækkende. Til gengæld gav Recycling-navnet nu endnu bedre mening.

- Vi syntes, det var rigtig interessant at begynde at producere miljøvenlig og CO2-neutral biomasse, men det var også et område med skarp konkurrence. Vi kørte med maskinerne på Sjælland i nogle år, men ligesom med vores knusere ville vi gerne nå endnu bredere ud, fortæller Henrik Hvid og fortsætter:

rich-media-6
MIS Recycling knuser, sorterer, neddeler og opstakker blandt andet beton, tegl, asfalt, sten, skærver, grus og træ. Pressefoto.

- En dag hørte vi, at ejeren af Bakkegaard i Fredericia ville sælge. Bakkegaard har været stærke på neddeling i mange år, og vi kunne se en fantastisk synergi i at overtage maskinparken og få spredt vores grønne frø på landkortet. Der gik kun seks uger, så slog vi til.

- Men vi havde også brug for en person til at drive det, og her kom Ole Toft ind i billedet. Vi kendte Ole lidt på forhånd, og vi vidste, at han har gnist på tændrøret og bare ville ud ad landevejen ligesom os. Det var det perfekte match. I dag er Bakkegaard en stærk landsdækkende virksomhed, og det er i høj grad Ole Tofts fortjeneste, konstaterer Henrik Hvid.

50 år og stadig sultne

MIS Recycling tæller i dag 55 medarbejdere og cirka 60 maskiner, så at der er tale om en solid spiller på knusemarkedet, er der ingen tvivl om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den solide markedsposition betyder dog ikke, at de to 50-årige venner vil læne sig tilbage og slippe foden fra gaspedalen foreløbigt.

- Vi arbejder ikke 18 timer i døgnet længere, men den grønne dagsorden og kravene til rene materialer udvikler sig hele tiden, og der er så meget konkurrence. De kommer fra højre, venstre, oppe- og nedefra. Så vi skal blive ved med at holde os skarpe og fokusere på dét, vi er bedst til: Knusning, siger Martin Henriksen og fortsætter:

rich-media-8
I 2012 begyndte MIS Recycling at producere miljøvenlig og CO2-neural biomasse. Pressefoto.

- Vi mærker også den elektriske udvikling og har derfor investeret i knuseanlæg, som kan køre 100 procent på strøm, selvom ikke alle steder er gearet til det. Vi har altid gået op i at være på forkant med den nyeste teknologi, når det blandt andet handler om at minimere CO2, støv og støj.

Til slut giver Martin Henriksen også sit bud på, hvorfor MIS Recycling er blevet til den virksomhed, den er i dag.

- I ethvert parforhold er der en speeder og en bremse. Folk kan nok godt gætte, hvem af os, der er hvad, men det vigtige er, at Henrik og jeg supplerer hinanden rigtig godt. Vi træffer hurtige beslutninger, laver vores ting ordentligt, har fokus på langsigtede relationer og stræber altid efter at være de bedste i branchen. Det er helt afgørende, siger han.